Policijska akcija na Floridi

Uhićen muškarac osumnjičen za slanje eksploziva kritičarima Donalda Trumpa

Hina

Reuters

Reuters

Federalna policija objavila je da je ime uhićenog Cesar Sayoc, koji je rođen 1962. godine, te je najavila nova uhićenja



MIAMI Federalna policija uhitila je danas na Floridi jednu osobu u sklopu istrage o desetak eksplozivnih naprava poslanih u obliku paketa na adrese nekoliko demokratskih političara i uglednih kritičara američkog predsjkednika Donalda Trumpa, priopćilo je američko ministarstvo pravosuđa.  


Prema neslužbenim izvorima, riječ je o muškarcu u 50-im godinama, javlja MSNBC.


Federalna policija objavila je zatim da je ime uhićenog Cesar Sayoc, koji je rođen 1962. godine, te je najavila nova uhićenja.


uhićenje, Cesar Sayoc, paketi s eksplozivom, eksploziv, Florida, Foto Reuters


uhićenje, Cesar Sayoc, paketi s eksplozivom, eksploziv, Florida, Foto Reuters





Ministarstvo pravosuđa priopćilo je da se istraga usredotočila na južnu Floridu nakon otkrića niza paketa s eksplozivnim napravama u kojima nitko nije ozlijeđen.


Konferencija za novinare najavljena je za petak poslije podne (20.30 po srednjoeuropskom vremenu), izjavila je glasnogovornica ministarstva pravosuđa.


Pozivajući se na neimenovani izvor, CNN je prenio da je muškarac uhićen u Plantationu, gradiću blizu Ft.Lauderdalea u američkoj saveznoj državi Floridi.


Glasnogovornica američkog ministarstva pravosuđa nije iznijela pojedinosti, ali televizije u izravnom prijenosu pokazuju grad Plantation, blizu Fort Lauderdale na Floridi gdje je uhićen muškarac koji ima policijski dosje.


Snimljen je i bijeli kombi navodno povezan sa osumnjičenim.


Snimke sličnog kombija kruže društvenim mrežama na kojima su vidljive pro-Trump naljepnice na staklima.


Nitko još nije preuzeo odgovornost za slanje paketa bombi koji su se pojavili ni dva tjedna do izbora za američki Kongres na polovici predsjedničkog mandata repulikanskog predsjednika Donalda Trumpa.


Vlasti istražuju te pakete kao teroristički čin.


Policija je u petak pronašla još dva sumnjiva paketa. Jedan je bio adresiran na američkog senatora Coryja Bookera, a drugi, inače dvanaesti po redu, poslan je bivšem direktoru nacionalne obavještajne agencije Jamesu Clapperu.


Svi ljudi kojima su poslane bombe bili su na udaru kritika desnice. Među njima su donator demokratske stranke George Soros, bivši predsjednik Barack Obama, bivši potpredsjednik Joe Biden i bivša državna tajnica i kandidatkinja za predsjednicu Hillary Clinton.


Istražitelji smatraju da su eksplozivne naprave izrađene prema uputama koje su lako dostupne na internetu, rekao je izvor iz FBI-ja Reutersu.


Smatramo ih pravim eksplozivnim napravama, a ne lažnima, rekao je James O’Neill, načelnik policije New Yorka, gdje su otkrivena dva paketa.


Istražitelji nisu željeli reći jesu li naprave bile funkcionalne.


Pirotehničari i sigurnosni analitičari rekli su da se na osnovi njihova jednostavnog dizajna čini vjerojatnijim da im je cilj bio da samo posiju strah, a ne da ubiju.


Trumpovi kritičari za takvu vrstu zastrašivanja krive zapaljivu retoriku predsjednika Trupa protiv demokrata te medije koji pridonose ozračju koje pogoduje politički motiviranom nasilju.


Trump se u četvrtak također obrušio na medije koji, po njegovim tvrdnjama, potiču na mržnju. Njegove pristaše optužuju demokrate da nepravedno sugeriraju da je Trump za sve kriv.


uhićenje, Cesar Sayoc, paketi s eksplozivom, eksploziv, Florida, Foto Reuters


uhićenje, Cesar Sayoc, paketi s eksplozivom, eksploziv, Florida, Foto Reuters