Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1n
Sutra: 3° 3° 1n
24. siječnja 2020.
Peter Cherif

Uhićen džihadist blizak napadačima na Charlie Hebdo u Parizu

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 21. prosinac 2018. u 7:30 2018-12-21T07:30:38+01:00

Francuski džihadist Peter Cherif, koji je poznavao braću Kouachi koji su u siječnju 2015. izveli napad na Charlie Hebdo, uhićen je 16. prosinca u Džibutiju, doznaje se u četvrtak od dobro obaviještenog izvora, potvrdivši informacije tjednika Marianne.

Peter Cherif, poznat i kao Abu Hamza, trenutačno je u pritvoru, dodaje isti izvor, u očekivanju izručenja Francuskoj.

Ime Petera Cherifa, bivšeg pripadnika džihadističke mreže »Buttes Chaumont« u Parizu, pojavilo se u istrazi o napadu na Charlie Hebdo zbog redovitih kontakata s braćom Saidom i Cherifom Kouachijem. Dvojica braće, radikalnih islamista, ubili su 12 ljudi u napadu na francuski satirički časopis 7. siječnja 2015. u Parizu a nekoliko dana poslije su i sami ustrijeljeni u policijskoj akciji.

Peter Cherif koji je prvi put uhićen u Faludži, u Iraku, krajem 2004. dok se borio u redovima Al Kaide u Iraku, osuđen je u Bagdadu na 15 godina zatvora, ali je u ožujku 2007. iz zatvora u Iraku pobjegao u Siriju.

Poslije je izručen Francuskoj, gdje je 18 mjeseci proveo u zatvoru, odakle je pobjegao u Jemen dok je čekao na suđenje.

U travnju 2012. francuske obavještajne službe su predstavile Cherifa Kouachija kao »jednog od francuskih kontakata« Petera Cherifa, jednog od vođa Al Kaide na Arapskom poluotoku (Aqpa). Sumnjaju tada da »iz Jemena organizira mrežu koja šalje džihadiste na teren i u kojoj bi mogao sudjelovati« Cherif Kouachi.

Nekoliko mjeseci kasnije, razmijenjena je elektronička pošta između Jemena i cyber cafea blizu Kouachijeva stana. Krajem 2012. policija je nakon pretrage Kouachijeva računala posumnjala da bi on »mogao imati sustanara u Al Žufu«, bazi Aqpe, organizacije za koju su braća Kouachi tvrdila da joj pripadaju nakon pokolja u Charlie Hebdou.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.