Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 6
Sutra: 14° 14° 6
13. studenoga 2019.
Odraz pokreta na muškarce

Učinak #MeToo pokreta u svakodnevici: Žive li mladi muškarci sada (opravdano) u strahu?

Foto Pixabay.com
Foto Pixabay.com
Objavljeno: 4. listopad 2018. u 21:36 2018-10-04T21:36:41+02:00

BBC je napravio istraživanje među mladim Amerikancima koje su upitali koliko su promijenili svoje mišljenje i ponašanje te žive li u strahu uslijed sve većeg broja optužbi za zlostavljanje žena.

Izrazivši podršku kandidatu za vrhovnog suca Bretta Kavanaugha kojeg se optužuje za pokušaj silovanja, američki predsjednik Donald Trump izjavio je da su ovo "teška" i "strašna" vremena za mlade muškarce u SAD-u, narugavši se pritom izjavi sveučilišne profesorice Christine Blasey Ford koja je Kavanaugha optužila za napad.

Ova je optužba stigla godinu dana nakon početka #MeToo pokreta u kojem je krenulo javno raskrinkavanje seksualnih prijestupa koje su vodeće glave Hollywooda godinama činile. Medijski snažno popraćeni istupi u javnost, odjeknuli su dovoljno glasno da su zlostavljane žene diljem SAD-a i šire odlučile progovoriti o svojim pričama.

Zadnja u nizu od optužbi koja je podijelila SAD jest svakako istup sveučilišne profesorice Christine Blasey Ford koja je javno optužila aktualnog kandidata za američkog vrhovnog suca Bretta Kavanaugha za seksualno zlostavljanje u mladosti.

Proces se trenutno prati pod budnim okom javnosti u cijelom svijetu, a temeljem izjave Trumpa o tome kako se sada više brine za budućnost svojih sinova, negoli kćeri, BBC je istražio javno mnijenje mladih muškaraca u SAD-u.

Je li američki predsjednik u pravu? Osjećaju li se mladi muškarci ugroženo i jesu li na koji način promijenili svoje ponašanje u proteklih 12 mjeseci? To su pitanja koja je BBC postavio mladim Amerikancima.

Pažljivije ponašanje

- Osjećam se ugodno s ovom društvenom promjenom - pomaže mi shvatiti što sam činio pogrešno kao muškarac. Samoprocjena je nešto što većini ljudi treba, rekao je 18-godišnji Drake King iz Tennesseeja koji tvrdi da se u prošlosti znao ponašati prema ženama bez poštovanja jer naprosto nije znao kako drugačije, a sada su granice jasnije postavljenje.

Osjećaj da je #MeToo dobra lekcija za mladog čovjeka ima i 21-godišnji student Parker Smith iz Ohija.

- Iskreno slušanje tih drugih perspektiva dovelo me do toga da razmislim o svojima. #MeToo mi je pomogao da postanem svjesniji svog ponašanja. Počeo sam pažljivije slušati, zbog čega sam se mogao bolje samoprocijeniti i shvatiti kako žene doživljavaju moje akcije i one drugih muškaraca, rekao je Parker.

Strah od lažnih optužbi

No mnogi su svjesni da postoji i druga strana priče.

- Kad je #MeToo pokret započeo prije godinu dana, mislio sam da će to biti čisti dobitak. No previše se krivih stvari dogodilo. Mislim da je pogrešno što se iz sudnice fokus prebaci o sud javnog mišljenja, kaže Drake King.

- U mom krugu prijatelja, oni koji nisu u vezi postali su vrlo oprezni oko hodanja - naročito ako se dogodi loš spoj koji bi se mogao interpretirati kao povreda, nadodao je.

Lažne optužbe ono su što najčešće muči mlade muškarce. Jedna studija iz 2010. pokazala je da je 2 do 10 posto optužbi za silovanje dokazano lažno. To ne uključuje optužbe koje nisu presuđene zbog nedostatka dokaza o događaju. Mladi brinu da je na valu ovog pokreta taj broj još porastao, a nitko ne želi govoriti o tome.

- Poprilično sam siguran da su seksualni napadi češći negoli to društvo želi priznati, no jednako sam siguran da su lažne optužbe također češće negoli to #MeToo aktivisti žele misliti, rekao je 23-godišnji Aiden iz Arizone koji priznaje da je sada i sam oprezniji.

29-godišnji Adam Peterson, otac jednog djeteta, rekao je da se njegovo ponašanje nije promijenilo tijekom pojave pokreta te priznaje da, premda mu je drago što žrtve seksualnih napada sada imaju jaču platformu da o tome progovore, misli kako cijeli pokreti "napuhan".

- Ne znam nikog, uključujući sebe, da se nije suočio s neželjenim seksualnim pristupima. Nitko ne misli da je to dobro, no nije isto što i silovanje. Tretiranje ovih dviju vrlo različitih stvari kao jednake je hrđava usluga za one koji su kroz silovanje prošli, rekao je Peterson.

Na strani žena

Jedan 24-godišnjak podijelio je svoje iskustvo s posla gdje je na žalbu dviju kolegica s posla prozvao javno muške kolege koji su se ponašali neprikladno.

- Sve u svemu, bili su jako seksistički nastrojeni. Na kraju smo imali sastanak da raspravimo taj problem s drugim stažistima koji su se počeli osjećati previše ugodno u tome da diraju ženske stvari, objasnio je Callian Strokes kojem su ovakvi postupci, uslijed #MeToo pokreta postali posve neprihvatljivi.

-Mislim da je ovo loše vrijeme jedino za muškarce koji seksualno uznemiravaju žene, jer se boje da će ih netko uhvatiti ili odati. Jednostavno ne budite čudaci i pustite ljude na miru, ako već nemate socijalne vještine da im se približite, zaključio je Strokes.

S time se složio Parker Smith, predloživši da malo više straha nije loša stvar.

- Ako su djela muškaraca postala opreznija zbog straha da ih se ne optuži za zlostavljanje ili uvrede, kažem - Dobro, izvrsno! neka se boje, rekao je Smith.

Izvor: BBC

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.