Ubojstvo u Maleziji

Ubijen polubrat sjevernokorejskog čelnika koji je javno kritizirao režim svoje obitelji

Hina

Reuters

Reuters

Po riječima policajca, Kim Jong Nam je planirao otputovati u ponedjeljak u Makao kada mu je pozlilo na terminalu zračne luke u Kuala Lumpuru. »On je... osjetio kao da ga je netko tko mu je prišao s leđa, zgrabio ili ga držao za lice«, rekao je Fadzil dodajući da je Kim zatražio pomoć. Odveden je u prostorije klinike na aerodromu gdje mu je i dalje bilo loše i odlučeno je da će biti prebačen u bolnicu. Umro je u kolima hitne pomoći na putu za bolnicu



KUALA LUMPUR/SEUL Kim Jong Nam, stariji polubrat sjevernokorejskog čelnika, koji je znatan dio vremena provodio izvan svoje zemlje i javno govorio protiv režima svoje obitelji, ubijen je u Maleziji, rekao je u utorak izvor u južnokorejskoj vladi.


Malezijska policija je potvrdila smrt polubrata Kim Jong-una, koji je, kako se vjeruje, bio u srednjim četrdesetim godinama, a BBC, pozivajući se na izvore bliske malezijskom premijeru, prenosi da se radi o ubojstvu.


Policijski dužnosnik Fadzil Ahmat je izjavio da se još ne zna uzrok njegove smrti i da će biti provedena obdukcija.




»Zasad nema osumnjičenih, ali smo pokrenuli istragu i razmatramo nekoliko mogućnosti«, kazao je Fadzil za Reuters.


Po njegovim riječima, Kim je planirao otputovati u ponedjeljak u Makao kada mu je pozlilo na terminalu zračne luke u Kuala Lumpuru.


»On je… osjetio kao da ga je netko tko mu je prišao s leđa, zgrabio ili ga držao za lice«, rekao je Fadzil dodajući da je Kim zatražio pomoć.


Odveden je u prostorije klinike na aerodromu gdje mu je i dalje bilo loše i odlučeno je da će biti prebačen u bolnicu. Umro je u kolima hitne pomoći na putu za bolnicu.


Južnokorejska televizija Chosun izvijestila je da su Kima otrovale pomoću igle dvije žene, za koje se vjeruje da su sjevernokorejske operativke koje su pobjegle taksijem. Televizija se pozvala na više izvora u južnokorejskoj vladi.


Reuters nije mogao potvrditi te detalje.


Južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da ne može potvrditi ta izvješća.


»Ne znamo je li u pitanju bila tkanina ili igla; recepcioner je rekao da mu je rekao da ga je netko zgrabio za lice i da mu je pozlilo«, kazao je Fadzil.


Jedan visoki malezijski dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da je Kim Jong Nam posprejan u dijelu zračne luke gdje se nalaze trgovine i da je zatražio pomoć na šalteru informacija, prenosi BBC pisanje američke agencije AP.


Kim Jong-nam je bio najstariji sin prethodnog vladara Sjeverne Koreje Kim Jong-ila, te su mnogi vjerovali da će on biti njegov nasljednik. Proteklih godina je živio u egzilu, te se isticao povremenim kritikama režima svoje obitelji, te kao zagovaratelj reformi, pisao je britanski Guardian.