Novi problemi

Uber u Londonu od kraja mjeseca ostaje bez dozvole za rad

Hina

REUTERS

REUTERS

Uberov pristup i ponašanje pokazuju nedostatak korporativne odgovornosti u odnosu na niz pitanja koja imaju potencijalne implikacije na javnu sigurnost«, stoji u objavi regulatora Transport for London 



Londonski regulator prijevoza ukinuo je Uberu dozvolu za rad od kraja ovog mjeseca, čime je pogođeno više od 40 tisuća vozača i tržište oglašavanja prijevoza.


»Uberov pristup i ponašanje pokazuju nedostatak korporativne odgovornosti u odnosu na niz pitanja koja imaju potencijalne implikacije na javnu sigurnost«, stoji u objavi regulatora Transport for London (TfL).


Uber, koji ima pravo žalbe na tu odluku u roku od 21 dan, zasad je nije želio komentirati. Nije jasno hoće li ta kompanija za posredovanje u uslugama prijevoza moći poslovati u listopadu, odnosno u razdoblju dok se razmatra potencijalna žalba.




Uber se u Londonu zbog svojih uvjeta rada suočio s negativnim kritikama sindikata, parlamentarnih zastupnika i tradicionalnih vozača taksija.


Američka tehnološka kompanija u proteklih nekoliko mjeseci pretrpjela je niz afera, uključujući i optužbe za seksizam i uznemiravanje zaposlenika, a uslijed pritiska dioničara odstupio je suosnivač i izvršni direktor Travis Kalanick.


Uber je bio prisiljen blokirati rad svoje mobilne aplikacije u nekoliko zemalja, uključujući Dansku i Mađarsku, dok se u prijeporu s regulatorima nalazi u više američkih saveznih država te zemljama širom svijeta.


Londonski gradonačelnik Sadiq Khan izjavio je da podržava odluku prijevozničkog regulatora. »Sve tvrtke u Londonu moraju poslovati prema pravilima i pridržavati se visokih standarda koje očekujemo, posebice kada je u pitanju sigurnost korisnika. Bilo bi pogrešno da je TfL produžio licencu Uberu ako postoji išta što bi moglo predstavljati prijetnju sigurnosti stanovnika Londona«, naglasio je Khan.