Tehnološka kompanija

Uber pod istragama nakon priznanja o hakiranim podacima svojih korisnika

P. N.

Reuters

Reuters



Uber je suočen s mnoštvom poziva za pokretanjem istrage nakon priznanja kako je pokušao zataškati da su krajem 2016. godine bili hakirani podaci 57 milijuna korisnika njegovih usluga.


»Odbor za trgovinu u američkom Senatu trebao bi održati saslušanje na kojem bi od Ubera zahtijevao pojašnjenje takva strašnog kršenja tajnosti osobnih podataka i neobjašnjivo kašnjenje u informiranju svojih korisnika i vozača o tome«, objavio je na Tweeteru američki senator Richard Blumenthal iz Connecticuta.


Predstavnik savezne države New Jersey Frank Pallone, demokrat u Odboru za enegetiku i trgovinu u Zastupničkom domu američkog Kongresa, pozvao je Američku komisiju za trgovinu (FTC) da istraži kompaniju, stoji u izjavi objavljenoj također na Tweeteru.




Iz federalnog su regulatora izvijestili da su svjesni počinjenog prijestupa i da će istražiti taj incident.


»Pozorno analiziramo ozbiljna pitanja koja su se pojavila«, kazao je glasnogovornik FTC-a u priopćenju za agenciju DPA.Državni odvjetnici saveznih američkih država Massachusetts, Connecticut i New York kazali su da će istražiti Uber i utvrditi kako je postupio u vezi hakiranja, piše agencija Bloomberg.

Uber je također suočen s istragama u Europi vezanim za spomenuti incident.


Britanski ured povjerenika za informiranje (ICO), kako su izvijestili, u izravnom je kontaktu s kompanijom.


»Kao što bi britanski građani i očekivali, ICO je u izravnom kontaktu s kompanijom kako bi utvrdio brojke i koji je tip osobnih podataka moguće ugrožen«, stoji u priopćenju zamjenika povjerenika Jamesa Dipple-Johnsona.


Vlasti u Italiji i Nizozemskoj pokrenule su istrage vezane uz Uberove poslovne prakse, objavio je Bloomberg.


Uber je priznao u utorak da je 2016. bio upoznat s krađom podataka, koji se tiču 57 milijuna korisnika diljem svijeta i preko pola milijuna vozača u Sjedinjenim Državama. Američka tehnološka kompanija navodno je platila hakerima da sve zataškaju.