Frankfurter Algemeine Zeitung

UTJECAJNI NJEMAČKI DNEVNI LIST: Hrvati slavili s promicateljem fašizma. Kao kad bi mi slavili uz Sieg Heil

L. T.

foto: screenshot FAZ

foto: screenshot FAZ

Dok podrška Europskoj uniji opada, podrška najgorem obliku hrvatskog nacionalizma je u porastu. Marko Perković, umjetničkog imena Thompson, bio je na pozornici s igračima nacionalnog nogometnog tima na dočeku reprezentacije u Zagrebu. Tako je oduzeo nevinost jednoj proslavi, koja je započela dostojanstvo i mirno. Jedva da je netko u Hrvatskoj bio uzbuđen zbog toga - i to je jednako zastrašujuće kao i pojava desnog ekstremista i podržavatelja fašizma Marka Perkovića na pozornici, piše FAZ.



Jedan od najozbiljnijih i najutjecajnijih njemačkih dnevnih listova objavio je članak iz pera svog novinara Michaela Martensa o dočeku hrvatskih nogometaša u Zagrebu. Članak je objavljen pod naslovom: “Doček s bardom mržnje”. Jasno, njemački FAZ referira se na činjenicu da je hrvatska nogometna reprezentacija na svoje slavlje pozvala pjevača Marka Perkovića Thompsona, kojem su u koncerti zabranjivani u nekolicini njemačkih gradova zbog njegovih proustaških nastupa i stavova iz prošlosti.


Hrvatska je, piše FAZ, ovog mjeseca slavila jedan jubilej i jednu premijeru. Premijerno je slavljeno prvo finale nacionalnog nogometnog tima na svjetskom prvenstvu u nogometu, dok se jubilej odnosi na petu godišnjicu članstva u Europskoj uniji, piše FAZ.


Govoreći o bilanci hrvatskog članstva, FAZ kao veliki plus ističe otvoren pristup Hrvatske europskim fondovima, što je, navodi se, omogućilo početak realizacije “najskupljeg infrastrukturnog projekta u hrvatskoj povijesti – gradnju Pelješkog mosta”.




– Taj most povezat će Dalmaciju i ostatak s Hrvatske s dalmatinskim jugom, uključujući i Dubrovnik, navodi FAZ, pojašnjavajući da će se time ubuduće izbjeći prolazak kroz teritoriju BiH na putu prema “dalmatinskom jugu”.


Osim pozitivnih stvari, kao što je pristup europskim fondovima, članstvo u EU Hrvatskoj je, stoji u članku, donijelo i stanovite probleme.


– Hrvatski građani sad se mog8u lakše zaposliti u drugim zemljama Europske unije i mnogi su iskoristili tu pogodnost. Odljev kvalificiranih radnika Hrvatskoj uzrokuje probleme. Jedan od primjera je hrvatski avioprevoznik Croatia Airlines, pouzdani proizvođač troška za porezne obveznike. U samo nekoliko godina, ova loše vođena kompanija ostala je bez polovice svojih mehaničara, trećine pilota i četvrtine kabinske posade. Mnogi sad rade drugdje u Europi, gdje mogu zaraditi više novca. Hrvatski mediji nedavno su izvijestili da je Croatia Airlines u nekoliko mjeseci ove godine morala otkazati preko stotinu letova zbog nedostatka osoblja, piše FAZ.


Nadalje, FAZ piše o nezaposlenosti u Hrvatskoj, kao i o padu popularnosti Europske unije u našoj zemlji, a zatim prelaze na hrvatsku boljku – nacionalizam.


– Dok podrška Europskoj uniji opada, podrška najgorem obliku hrvatskog nacionalizma je u porastu. Marko Perković, umjetničkog imena Thompson, bio je na pozornici s igračima nacionalnog nogometnog tima na dočeku reprezentacije u Zagrebu. Tako je oduzeo nevinost jednoj proslavi, koja je započela dostojanstvo i mirno. Jedva da je netko u Hrvatskoj bio uzbuđen zbog toga – i to je jednako zastrašujuće kao i pojava desnog ekstremista i podržavatelja fašizma Marka Perkovića na pozornici, piše FAZ.


U finalu ovog članka, FAZ navodi citat ciriških dnevnih novina. Thompson je tamošnjoj javnosti predstavljen kao “barda mržnje” koji je pjesmama slavio koncentracijske logore i pokolj Srba i Židova u Pavelićevoj NDH.


– Činjenica da su Luka Modrić i njegovi suigrači slavili svoj impresivni rezultat s ovim čovjekom jednaka je situaciji u kojoj bi njemački nacionalni tim slavio svoju svjetsku titulu iz 2014. godine s bendom iz neo-nazi miljea i pritom bezbrižno uzvikivao nacistički pozdrav – Sieg Heil, zaključuje FAZ.