Traže "suzdržavanje od nasilja"

UN i SAD traže hitno oslobađanje predsjednika Burkine Faso Michela Kafanda i premijera Isaaca Zida

Hina

Nepunih mjesec dana prije odlučnih predsjedničkih izbora u Burkini Faso, pripadnici predsjedničke garde oteli su u srijedu navečer privremenog predsjednika zemlje Kafanda i njegovog premijera Zida u Ouagadougouu



Vijeće sigurnosti UN-a i Sjedinjene Države zatražili su u četvrtak hitno oslobađanje predsjednika Burkine Faso, premijera te zemlje i nekolicine drugih dužnosnika nakon što ih je uhitila predsjednička garda.


Vijeće sigurnosti “najsnažnije osuđuje” uhićenje predsjednika Burkine Faso Michela Kafanda i premijera Isaaca Zida, te traži da se oni hitno oslobode.


U izjavi prihvaćenoj jednoglasno Vijeće traži od svih čimbenika u Burkini Faso da se “suzdrže od nasilja”. Ono izražava čvrstu potporu prijelaznim vlastima u toj zemlji te traži od svih da se poštuje kalendar tranzicije, posebno slobodni i vjerodostojni izbori predviđeni za 11. listopada.




Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon također je zatražio hitno oslobađanje privremenog predsjednika i premijera.


Nepunih mjesec dana prije odlučnih predsjedničkih izbora u Burkini Faso, pripadnici predsjedničke garde oteli su u srijedu navečer privremenog predsjednika zemlje Kafanda i njegovog premijera Zida u Ouagadougouu.


“Sjedinjene Države snažno osuđuju svaki pokušaj da se preuzme vlast neustavnim putem ili rješavanje unutarnjepolitičkih nesuglasica uz korištenje sile”, rekao je glasnogovornik State Departmenta John Kirby u priopćenju.