Više od vulgarnosti

UN: Trumpov komentar o afričkim zemljama je ‘rasistički’ i potiče ksenofobiju

Hina

»Ti komentari predsjednika Sjedinjenih Država su šokantni i sramotni. Ne može se reći ništa drugo nego da su 'rasistički'«, rekao je glasnogovornik organizacije Rubert Colville na brifingu u Ženevi. »Ne možete za cijele zemlje i kontinente reći da su 'sranja' i da njihovi stanovnici, koji nisu bijelci, prema tome nisu dobrodošli.«



ZAGREB Ured UN-a za ljudska prava odbacio je u petak komentar američkog predsjednika Donalda Trumpa da imigranti iz Afrike i Haitija dolaze iz »sranja od zemalja«, ocijenivši da je »rasistički« i da potiče na ksenofobiju.


»Ti komentari predsjednika Sjedinjenih Država su šokantni i sramotni. Ne može se reći ništa drugo nego da su ‘rasistički’«, rekao je glasnogovornik organizacije Rubert Colville na brifingu u Ženevi. »Ne možete za cijele zemlje i kontinente reći da su ‘sranja’ i da njihovi stanovnici, koji nisu bijelci, prema tome nisu dobrodošli.«


To je više od »vulgarnog jezika«, dodao je. »Riječ je o otvaranju vrata najgoroj strani čovječanstva, odobravanju i poticanju na rasizam i ksenofobiju što će potencijalno poremetiti i uništiti živote mnogih ljudi.«




Podsjetio je i da Trump nije jasno osudio »antisemitske i rasističke radnje bijelih rasista u Charlottesvilleu« u Virginiji prošlog kolovoza.


Program o kojem se razgovaralo u Bijeloj kući zove se Privremeni zaštićeni status. Trumpova administracija u studenom je odlučila ukinuti taj status za imigrante iz Haitija i Nikaragve. Gotovo 59.000 imigranata iz Haitija koji su ga dobili dano je do srpnja 2019. da se vrate kući ili legaliziraju svoje boravište u SAD-u. Nikaragvanci su dobili rok do siječnja 2019.


»Budućnost Sanjara ne bi se smjelo koristiti da bi se cjenkalo u pregovorima o najstrožim i najrestriktivnijim imigracijskim i sigurnosnim mjerama koje su moguće. To su ljudska bića, a ne roba«, rekao je Colville. Sanjari su ilegalni imigranti koji su u SAD stigli kao djeca.


Glasnogovornik UNHCR-a nije želio komentirati Trumpovu izjavu. »No mogu reći da je UNHCR uvijek zastupa stajalište da bi ljudima koji su prisiljeni bježati pred ratom ili progonom i trebaju azil, trebalo dati zaštitu u kojoj god zemlji se nalazili, neovisno o njihovoj rasi, religiji, etničkoj pripadnosti ili mjestu i zemlji podrijetla«, rekao je William Spindler.


Oglasila se i Afrička unija. Glasnogovornica Ebba Kalondo podsjetila je Trumpa da su mnogi Afrikanci »stigli u SAD kao robovi«, dodajući da je njegova sramotna izjava »u suprotnosti sa svim prihvatljivim načinima ponašanja i praksi.« Napomenula je da je SAD »svjetski primjer kako je migracija omogućila nastanak nacije sagrađene na snažnim vrijednostima raznolikosti i prilika«.


Poručila je da će Afrička unija i njezini partneri nastaviti rješavati uzroke migracija i boriti se protiv rasizma i ksenofobije.


Vladajuća južnoafrička stranka, Afrički nacionalni kongres, također je na Twitteru kritizirala Trumpa zbog njegova »uvredljivog« izbora riječi.


Neki su se s druge strane s time i našalili. »Dobro jutro iz najveće i najljepše ‘sranja od zemlje’ na svijetu«, napisao je na Twitteru Leanne Manas, novinar južnoafričke televizijske kuće SABC, prenosi dpa.