Plan suzbijanja nametnika

UN: Crvena palmina pipa postala globalna prijetnja, zabraniti uvoz stabala iz zahvaćenih zemalja

Hina

Snimio Marin ANIČIĆ / NL arhiva

Snimio Marin ANIČIĆ / NL arhiva

Broj zahvaćenih zemalja dosad je premašio 60 zemalja svijeta, od Kariba do južne Europe, upozorava nadalje FAO. Strategija predviđa intenzivnije uključivanje poljoprivrednika u suzbijanje tog invazivnog štetnika, napredniji sustav nadzora širenja biljnog nametnika ocijenjenog ozbiljnom globalnom prijetnjom, te prijedlog zabrane uvoza palmi promjera većeg od šest centimetara iz zahvaćenih zemalja



LONDON Ministri poljoprivrede zemalja članica Ujedinjenih naroda dogovorili su plan suzbijanja crvene palmine pipe, agresivnog nametnika koji napada i uništava palme, nakon što se taj insekt proširio na više od 60 zemalja svijeta, priopćili su u petak stručnjaci, upozorivši kako je riječ o »globalnoj prijetnji«.


Strategija predviđa intenzivnije uključivanje poljoprivrednika u suzbijanje tog invazivnog štetnika, napredniji sustav nadzora širenja biljnog nametnika ocijenjenog ozbiljnom globalnom prijetnjom, te prijedlog zabrane uvoza palmi promjera većeg od šest centimetara iz zahvaćenih zemalja.


Poljoprivrednici su u nekim zemljama već uveli sistem upozoravanja i obavještavanja putem grupa preko aplikacija na pametnim telefonima, priopćila je UN-ova Agencija za hranu i poljoprivredu (FAO).




»Crvena palmina pipa postala je globalna prijetnja čije suzbijanje zahtijeva globalnu strategiju«, kazao je čelnik FAO-a Jose Graziano da Silva.


Nametnik, koji nema prirodnih neprijatelja, u protekla se tri desetljeća rapidno proširio Bliskim istokom i Sjevernom Afrikom, uzrokujući gospodarske gubitke mjerene u milijunima dolara godišnje.


Broj zahvaćenih zemalja dosad je premašio 60 zemalja svijeta, od Kariba do južne Europe, upozorava nadalje FAO, koji je ranije ovaj tjedan u Rimu bio domaćinom sastanka na kojemu su se okupili znanstvenici, stručnjaci za kontrolu širenja biljnih nametnika, te predstavnici poljoprivrednika i državni dužnosnici.


Odrasla ženka crvene palmine pipe liježe 200-300 jajašaca, iz kojih se razvijaju larve koje prodiru duboko u tkivo drveta, uništavajući ga iznutra.


Napada 40 vrsta palmi, a najviše kokosovu palmu, datulju te Kanarsku datulju, simbol Kanarskih otoka.