Strava

U tajnom skrovištu nađena izgladnjela djeca: ‘Policajac sam već godinama, ali ovako nešto još nisam vidio’

Hina

Reuters

Reuters

Dvojica muškarca uhićena su, a djeca pronađena u »najgorim životnim uvjetima koje sam ikada vidio«, rekao je lokalni šerif. Dodao je da su djeca bila bosa, odjevena u dronjke i izgledala kao »izbjeglice iz Trećeg svijeta«



Jedanaestero izglednjele djece od godinu do 15 godina spašeno je iz oronula skrovišta u kojem su ih u neljudskim uvjetima držali naoružani muškarci u američkoj saveznoj državi Novom Meksiku, objavila je u ponedjeljak lokalna policija.


Dvojica muškarca uhićena su, a djeca pronađena u »najgorim životnim uvjetima koje sam ikada vidio«, rekao je lokalni šerif.


Dodao je da su djeca bila bosa, odjevena u dronjke i izgledala kao »izbjeglice iz Trećeg svijeta«.




Policija je izvela premetačinu kada je dobila poruku »Umiremo od gladi, trebamo vodu i hranu«.


»Policajac sam 30 godina. Tako nešto nikada nisam vidio. Nevjerojatno«, rekao je šerif Jerry Hogrefe. »Bili su mršavi, rebra su im se vidjela, prljavi i jako uplašeni«.


U zabačenom skrovištu nije bilo struje i vode, a jedina hrana nekoliko krumpira i kutija riže.


Operacija je provedena u sklopu potrage za trogodišnjim djetetom, nestalim prije nekoliko mjeseci.


Potraga je počela prošle godine u Jonesboru, u Georgiji, kad je Siraj Wahhaj (39) optužen da je oteo svoje dijete (koje nikada nije pronađeno).


Šerif Hogrefe izdao je nalog za premetačinu »sklepanog kompleksa okruženog automobilskim gumama i zemljanim zidom« u ruralnoj općini Amalia gdje se smatralo da se krivaju Wahhaj i još jedan muškarac, Lucas Morten.


Ujutro 3. kolovoza desetak policajaca krenulo je u akciju i otkrilo »usku kamp kućicu, ukopanu u zemlju, pokrivenu plastikom, bez vode, kanalizacije ili struje« te dvojicu muškarca naoružanih jurišnom puškom AR-15 i četiri pištolja.


Budući da su odbijali poslušati naredbe, policajci su krenuli u napad koji je okončan bez žrtava.


Morten je uhićen pod optužbom da je skrivao bjegunca, a Wahhaj zbog otmice djeteta.


Pritvorene su i tri žene za koje se smatra da su majke djece.