Nasilje u Sabaneti

U sukobu bandi u zatvoru u Venezueli najmanje 16 mrtvih

Hina

Venezuelski zatvori konstantno su neizdrživo prenapučeni s triput više zatvorenika od maksimalno predviđenog broja pa su sukobi svakodnevni i često vrlo krvavi zbog goleme količine oružja koje se krijumčari u kaznionice



CARACAS – U sukobu dviju bandi u kaznionici Sabaneta u venezuelskom gradu Maracaibu u ponedjeljak je poginulo najmanje 16 zatvorenika, rekla je u utorak venezuelska ministrica za zatvorski sustav Iris Varela.


Venezuelski zatvori konstantno su neizdrživo prenapučeni s triput više zatvorenika od maksimalno predviđenog broja pa su sukobi svakodnevni i često vrlo krvavi zbog goleme količine oružja koje se krijumčari u kaznionice zahvaljujući korumpiranim čuvarima. Vlasti tvrde da do zuba naoružani zatvorenici zapravo kontroliraju neke zatvore. No broj žrtava sukoba u ponedjeljak ipak je nueobičajeno visok.


»Žalosno je da i dalje postoje oni koji nimalo ne poštuju život. Planirali su interni rat u Sabaneti… a sad se ponašaju kao da se ništa nije dogodilo«, rekla je Varela, govoreći o »mafijašima« koji vode unosne kriminalne poslove u zatvorima.