Nove napetosti

U pucnjavi u izraelskom veleposlanstvu u Jordanu dvoje poginulih

Hina

Reuters

Reuters



Dva Jordanca su poginula, dok je jedan Izraelac ranjen u pucnjavi u nedjelju u izraelskom veleposlanstvu u jordanskom glavnom gradu Ammanu, no još nije jasno koji su uzroci pucnjave, objavili su lokalni sigurnosni izvori.


Dvojica Jordanca su radila za tvrtku koja se bavi izradom namještaja i u veleposlanstvo su ušli prije pucnjave, objavila je policija. No, malo je detalja objavljeno, pa još nije jasno što je potaknulo pucnjavu.


Snage sigurnosti zatvorile su veleposlanstvo, a izraelske vlasti evakuirale su osoblje.


Pucnjava se dogodila u stambenoj zgradi koju je koristilo izraelsko veleposlanstvo, priopćila je jordanska policija. Poručila je i da je istraga još uvijek u »početnim fazama«.Izraelske vlasti nisu još komentirale incident.

U Jordanu vlada sve veći bijes protiv Izraela. Jordanski dužnosnici pozvali su Izrael da ukloni metalne detektore na ulazima na Plato džamija u Jeruzalemu, čije je postavljanje uzrokovalo najkrvavije izraelsko-palestinske sukobe u posljednjih nekoliko godina.


Nekoliko tisuća Jordanaca demonstriralo je u petak protiv Izraela, i u glavnom gradu i drugim gradovima u zemlji, kao i u izbjegličkim kampovima.Jordan je u nedjelju zatražio žuran sastanak arapskih ministara vanjskih poslova kako bi razgovarali o nastaloj situaciji.