Ide drugi krug

U prvom krugu izbora u Kolumbiji slavio desničarski kandidat Duque

Hina

Reuters

Reuters



Desničarski kandidat Ivan Duque uvjerljivo je pobijedio na predsjedničkim izborima u Kolumbiji ali nije dobio dovoljno glasova da izbjegne drugi izborni krug u kojem će odmjeriti snage s ljevičarem Gustavom Petrom.


Duque je dobio 39,1 posto glasova a Petro 25,1 posto nakon prebrojenih 99 posto biračkih mjesta, pokazuju službeni rezultati koje je obavila komercijalna televizija Caracol.


Kandidat centra Sergio Fajardo našao se na trećem mjestu s 23,8 posto glasova a kandidat konzervativaca German Vargas Lleras na četvrtom sa 7,3 posto.




Očekuje se da će u drugom izbornom krugu, koji će biti održan 17. lipnja, mnogi Fajardovi birači glasati za Petra a mnogi Vargas Llerasovi za Duquea.


To bi značilo da će utrka biti neizvjesna a Petro bi mogao postati prvi ljevičar na predsjedničkoj poziciji u tradicionalno konzervativnoj Kolumbiji.


Fokus je u aktualnim izborima bio na mirovnom sporazumu iz 2016. godine koji je predsjednik na odlasku Juan Mauel Santos sklopio s gerilskim pokretom FARC-om kako bi se dokončao sukob dug više desetljeća.


Petrova pobjeda jamčila bi kontinuitet mirovnog procesa dok je Duque najavio njegove izmjene, potpirivši bojazni da bi se mnogi demobilizirani FARC-ovi borci u tom slučaju pridružili manjim naoružanim skupinama.


»Kolumbija želi mir«, kazao je čelnik FARC-a Rodrigo Londono nakon glasanja na biračkom mjestu južno od Bogote. Nekadašnji gerilac, danas čelnik političke stranke FARC, prvi je puta izašao na izbore.


Tijekom 52-godišnjeg sukoba ljevičarskih pobunjeničkih skupina, vojske i desničarskih paravojnih skupina poginulo je najmanje 220 tisuća ljudi a raseljeno ih je sedam milijuna.


Naoružane skupine još su aktivne, uključujući i posljednju službeno postojeću Vojsku nacionalnog oslobođenja (ELN), čije mirovne pregovore s vladom Duque kritizira.Petro je bio član u međuvremenu raspuštene gerilske grupe M-19 a obavljao je i dužnost gradonačelnika Bogote. U predizbornoj kampanji obećavao je besplatno obrazovanje za sve građane i preusmjeravanje gospodarstva s nafte na poljoprivredu.

Duque ima potporu nekadašnjeg predsjednika Alvara Uribea, poznatog ‘jastreba’. Obećao je razbiti naoružane skupine, upozoravajući da bi u slučaju pobjede ljevičara Kolumbija krenula putem Venezuele koja trenutno tone u tešku ekonomsku krizu.


Santos, koji se zahvaljujući mirovnom sporazumu s FARC-om ovjenčao Nobelovom nagradom za mir, nije se po ustavu mogao kandidirati za treći predsjednički mandat.Nasilni izgredi nisu zabilježeni ali su neki građani prijavili sporadične slučajeve kupnje glasova, navodi Alejandra Barrios iz platforme civilnog društva Electoral Observation Mission.

Petro je svojedobno upozoravao na mogućnost prijevare da bi njegov pokret Kolumbija po mjeri čovjeka (Human Colombia) u subotu objavio da su »donekle smireni« zahvaljujući prisutnosti međunarodnih promatrača, uključujući i dvojicu iz Europske unije.


Santos je procijenio da je izbore promatralo više od 300 promatrača, izrazivši želju da budu najsigurniji i najtransparentniji u povijesti te južnoameričke zemlje.


Nakon što su na pojedinim predizbornim događanjima zabilježeni nasilni incidenti, na održanju reda angažirano je oko 155 tisuća vojnika i policajaca, napominje novinska agencija dpa.