Kod Bratunca u BiH

U kući skrivao veliku količinu oružja i streljiva

Hina

Policija je otkrila osobu koja je sakrila oružje i ona je odmah uhićena. Naknadnom pretragom stana uhićenika pronađeno je još pet pušaka te dodatna količina vojne opreme



Policija je u mjestu Bratunac u istočnoj Bosni u utorak otkrila veliku količinu oružja i eksploziva, skrivenog u blizini muslimanskog groblja na kojemu su protekle subote pokopana tijela 34 bošnjačka civila ubijena 1992. godine, no za sada nema potvrde da je oružje skrivano u svrhu terorističkog napada.


Glasnogovornica ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske Mirna Šoja potvrdila je kako je u jednoj zgradi u Bratuncu bilo skriveno 13 strojnica, jedna puškostrojnica, 55 okvira za pušku, šest mina, 80 ručnih bombi, dva ručna raketna bacača, gotovo četiri kilograma plastičnog eksploziva, 174 detonatorske kapsule, sedam tromblonskih mina, dvije zolje, pet pištolja, osam granata, više od pet tisuća komada streljiva različitog promjera, optički nišan, dva noža za pušku, ručni bacač raketa, kao i veća količina drugog streljiva, dijelova oružja i vojne opreme.


Policija je otkrila osobu koja je sakrila oružje i ona je odmah uhićena. Naknadnom pretragom stana uhićenika pronađeno je još pet pušaka te dodatna količina vojne opreme.




Osumnjičeni je saslušan u policiji, a nakon toga je pušten uz objašnjenje kako nije bilo razloga za njegovo zadržavanje, no policija je najavila podnošenje kaznene prijave.


Preliminarnom istragom utvrđeno je kako je on skriveno oružje i ostalu vojnu opremu prikupljao radi preprodaje.


Udruge koje okupljaju prognane Bošnjake iz Bratunca i rijetke povratnike u taj grad u kojemu su srpske snage 1992. godine provele masovno etničko čišćenje iskazala su zabrinutost zbog ovoga incidenta.


Podsjetili su na izgred uoči subotnjeg pokopa bošnjačkih žrtava, kada su vandali iščupali drvene oznake na muslimanskim grobovima i poredali ih u obliku križa.


Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović izjavio je tijekom dana kako očekuje cjelovitu istragu o pronađenom oružju.