Potraga za preživjelima

U klizanju tla u Gvatemali 30 mrtvih, 600 nestalih

Hina

Reuters

Reuters

Operacije spašavanja koje vodi više od 500 vatrogasaca, vojnika i policajaca prekinute se u petak navečer »iz opreza« kako ih se ne bi dovelo u opasnost zbog mraka i moguće kiše, rekao je novinarima David de Leon, glasnogovornik Nacionalnog centra za borbu protiv prirodnih katastrofa, prenosi agencija AFP



SANTA CATARINA PINULA Potraga za preživjelima trebala bi se nastaviti u subotu ujutro u gradiću Santa Catarina Pinuli u Gvatemali nakon katastrofalnog klizanja tla u kojem je poginulo najmanje 30 osoba a 600 ih se smatra nestalima, prenose agencije.


Operacije spašavanja koje vodi više od 500 vatrogasaca, vojnika i policajaca prekinute se u petak navečer »iz opreza« kako ih se ne bi dovelo u opasnost zbog mraka i moguće kiše, rekao je novinarima David de Leon, glasnogovornik Nacionalnog centra za borbu protiv prirodnih katastrofa, prenosi agencija AFP.


Potraga za preživjelima ispod naslaga zemlje koja se urušila na selo nastavlja se u subotu ujutro po lokalnom vremenu. Do katastrofe je došlo u petak u gradiću Santa Catarina Pinuli koji se nalazi oko 15 kilometara jugoistočno od glavnog grada Guatemala Cityja.




»Imamo 29 identificiranih mrtvih tijela i jedno neidentificirano«, izjavio je zapovjednik operacija spašavanja Sergio Cabanas.


Broj bi se mogao povećati sljedećih sati zbog velikog broja nestalih procijenjen na oko 600.


Na snimkama iz zraka koje su objavili lokalni mediji vidi se kako se čitava jedna strana brežuljka urušila, a blatna zemlja gotovo je u potpunosti prekrila dijelove gradića. Spasilačke službe objavile su da je najmanje 125 kuća potpuno uništeno, prenosi Reuters.


Stručnjaci navode da je do klizanja tla došlo zbog obilnih kiša koje su padale u regiji posljednjih dana.