Port-au-Prince zavijen tugom

U karnevalu na Haitiju 16 poginulih od strujnog udara

Hina

»To što se dogodilo je prava tragedija. Državni aparat je na nogama kako bi se suočio sa situacijom«, kazao je nekoliko sati nakon drame premijer Evans Paul, koji je odlučio otkazati treći dan karnevala i proglasiti trodnevnu nacionalnu žalost nakon te nesreće u kojoj je još 78 osoba ozlijeđeno



PORT-AU-PRINCE  Karneval u Port-au-Princeu, obično veseo, ostao je zavijen tugom u noći s ponedjeljka na utorak kad je poginulo najmanje 16 osoba u strujnom udaru pri prolazu vozila iz povorke, a karneval je potom okončan simboličnim mimohodom ulicama glavnog grada.


Nekoliko tisuća osoba, među kojima predsjednik Michel Martelly, prva dama i premijer Evans Paul, u tišini su predvodili povorku putem kojim se kretao karneval, odajući tako počast žrtvama.


»To što se dogodilo je prava tragedija. Državni aparat je na nogama kako bi se suočio sa situacijom«, kazao je nekoliko sati nakon drame premijer Evans Paul, koji je odlučio otkazati treći dan karnevala i proglasiti trodnevnu nacionalnu žalost nakon te nesreće u kojoj je još 78 osoba ozlijeđeno.




Do drame je došlo kad je vozilo rap skupine Barikad Crew udarilo u visokonaponski električni kabel, izazvavši strujni udar koji je spržio plesače i glazbenike na vozilu.


Uslijedilo je naguravanje koje je izazvalo paniku među više desetaka tisuća rasplesanih ljudi na ulicama Port-au-Princea.


»Privremeni podaci govore o 16 mrtvih i 78 ozlijeđenih«, kazao je liječnik Claude Surena, voditelj službe za pružanje medicinske pomoći tijekom karnevala.