Neoznačeno groblje u Irskoj

U kanalizaciji kuće u kojoj se nalazilo crkveno utočište za neudane majke pronađeni posmrtni ostaci stotina beba i djece

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Neudane majke i njihova djeca smatrala su se mrljom na slici Irske kao pobožne katoličke nacije. Bili su i problem za njihove očeve, posebno za moćnike poput svećenika i bogatih, oženjenih muškaraca



Ostatci trupala beba, od novorođenčadi do trogodišnjaka, otkrivena su u kanalizaciji kuće u Irskoj u kojoj je Crkva nekoć vodila utočište za neudane majke, objavila je u petak vlada.


Vladino izvješće o istrazi pokrenutoj 2014. potkrijepilo je tvrdnje povjesničara da u kući, u neoznačenim grobovima, leže ostatci trupala oko 800 beba.


“Značajna količina ljudskih ostataka pronačena je u istraženim podzemnim komorama”, stoji u izvješću.




Analiza radioaktivnim ugljikom pokazala je da ostatci potječu iz vremena od 1925. do 1961., kada su kuću vodile irske redovnice.


Istraga je pokrenuta pošto je lokalni povjesničar ukazao na dokaze da se u kući nalazi neoznačeno groblje na kojem leže posmrtni ostatci gotovo 800 beba umrlih od 1925. do 1961.


Neudane majke i njihova djeca smatrala su se mrljom na slici Irske kao pobožne katoličke nacije. Bili su i problem za njihove očeve, posebno za moćnike poput svećenika i bogatih, oženjenih muškaraca.