Socijalna mjera

U borbi protiv nejednakosti Španjolska povećava minimalnu plaću na 1.108 eura mjesečno

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Do kraja četverogodišnjeg mandata vlada planira povećati neto minimalnu plaću na 60 posto prosječne mjesečne plaće koja iznosi 1.944 eura



MADRID – Nova španjolska vlada najavila je 5,5-postotno retroaktivno povećanje minimalne plaće od 1. siječnja u trećoj velikoj ekonomskoj inicijativi od stupanja na dužnost početkom godine.


Do kraja četverogodišnjeg mandata vlada planira povećati neto minimalnu plaću na 60 posto prosječne mjesečne plaće koja iznosi 1.944 eura.


»Želim reći da smo jaka vlada i da poštujemo mandat koji nam je dala većina u društvu. Ona želi da pomaknemo stvari s mjesta«, rekla je ministrica rada Yolanda Diaz u srijedu.




Dodala je da je povećanje minimalne plaće na 1.108 eura mjesečno »mali alat« u borbi protiv nejednakosti. Španjolsko ministarstvo rada priopćilo je da će odlulka utjecati na više od dva milijuna ljudi.


Nova vlada najavila je i povećanje mirovina i plaća državnih službenika.


Premijer Pedro Sanchez usvojio je odluku o 22-postotnom povećanju minimalne plaće, najvećem od 1977. godine, krajem 2018. Tim potezom Španjolska se s pozicije zemlje s udjelom minimalne u prosječnoj plaći koji je spadao među najniže u Europi uzdigla u skupinu onih s najvišim.


Očekuje se da će vlada ispuniti i obećanje o odustajanju od pojedinih izmjena zakona o radu iz 2012. godine koje su kompanijama olakšale otpuštanje radnika i smanjivanje plaća.


Diaz je rekla da vlada planira povući izmjene u dvije faze, dodajući da će prvi potez biti povuče »vrlo skoro«.


Među vladinim su prioritetima ponovno uvođenje instrumenta granskih kolektivnih ugovora i zabrana otpuštanja radnika zbog duljeg bolovanja, navodi Reuters.