Prvi korak prema povjerenju

U Ženevi u tijeku pregovori o slanju humanitarnih konvoja u Homs

Hina

"Dugo smo raspravljali o stanju u Homsu i u starome gradu Homsu. Nadamo se da će na kraju konvojima s hranom i lijekovima biti dopušten ulazak u stari grad", rekao je Brahimi. Tisuće stanovnika Homsa u okruženju su snaga režima i ondje žive u nehumanim uvjetima. Nedostaje im lijekova i hrane



ŽENEVA - Pregovarači sirijskog režima i oni iz oporbe u subotu su u Ženevi raspravljali o slanju humanitarnih konvoja u Homs, što je prvi korak prema povjerenju koje od službenog Damaska traži oporba.


Dvije suprotstavljene strane koje su se sastale uz posredovanje UN-ova izaslanika Lahdara Brahimija u ženevskom sjedištu UN-a, spremne su u nedjelju, drugoga dana pregovora razgovarati o problemu tisuća zatvorenika, nestalih, kao i civila otetih u Siriji otkad je pobuna, koja je počela u ožujku 2011. prerasla u krvavi građanski rat.


Prvi krug pregovora – kratki jutrošnji Brahimijev uvod i dvosatnu poslijepodnevnu raspravu, izaslanik UN-a nazvao je “dobrim početkom” dodavši kako se u tom razdoblju ipak nije postiglo dovoljno. Ocjenjujući ritam i ton pregovora, Brahimi je oprezno kazao kako pregovori napreduju “malim koracima”.




“Dugo smo raspravljali o stanju u Homsu i u starome gradu Homsu. Nadamo se da će na kraju konvojima s hranom i lijekovima biti dopušten ulazak u stari grad”, rekao je Brahimi. Tisuće stanovnika Homsa u okruženju su snaga režima i ondje žive u nehumanim uvjetima. Nedostaje im lijekova i hrane. “Stanje u starome gradu Homsu je katastrofalno”, rekao je za France presse zapovjednik operacija za Bliski istok Međunarodnoga Crvenog križa Robert Mardini. Predstavnici Crvenog križa, kazao je, u grad nisu uspjeli ući od studenoga 2012., a stanje je već tada bilo “strašno”.


Oporba smatra da će zahtjev Damasku da dopusti humanitarnim konvojima ulazak u Homs biti svojevrstan test o ozbiljnosti namjera režima kada je posrijedi nastavak pregovora u Ženevi.


“Homs je svojevrstan test: ako režim ne otvori koridore kojima će se ljudi koji umiru od gladi opskrbiti hranom i lijekovima, shvatit ćemo to kao da nam režim poručuje da želi vojno, a ne političko rješenje ovog problema”, rekao je glasnogovornik oporbene koalicije i član izaslanstva u Ženevi, Luaj Safi. O problemu zatvorenika razgovarat će se u nedjelju.