Kriza

U Venezueli ogromni redovi za gorivo, čeka se po pet sati

Hina

Ilustracija Foto: Reuters

Ilustracija Foto: Reuters



Gnjevni vozači u gradovima širom Venezuele satima su u petak čekali u redovima za gorivo, kojeg sve češće nedostaje zbog zaustavljenog uvoza te prekida rada druge po veličini naftne rafineriji u toj zemlji.


Nestašice motornih goriva postaju sve češća pojava, posebno u pograničnim područjima gdje je rasprostranjeno krijumčarenje u susjedne zemlje, koje je rezultat velikodušnih subvencija državne naftne tvrtke PDVSA, zbog kojih je benzin bio gotovo besplatan.


No, posljednjih dana redovi na benzinskim postajama u zapadnim i južnim graničnim područjima veći su nego obično, a na benzin se čeka više od pet sati.Veliki redovi javili su se i u gradovima oko glavnog grada Caracasa, nakon što je u regionalnom skladišnom centru ponestalo goriva, kažu izvori.

Venezuelci se već bore s hiperinflacijom i nedostatkom osnovnih potrepština zbog bolne petogodišnje recesije. Američke sankcije u energetskom sektoru utjecale su na smanjenje izvoza sirove nafte što je vladu predsjednika Nicolasa Madura primoralo da se bori za uvoz goriva.




Uvoz goriva i razrjeđivača, koji se miješaju s venezuelanskom ekstrakcijom sirove nafte za izvoz, pao je u prvoj polovici svibnja na prosječno 86.000 barela dnevno, odnosno na jednu trećinu iz travnja.


Rafinerija nafte Cardon, koja je proizvodila 310.000 barela dnevno te radila znatno ispod kapaciteta zaustavila je radove u srijedu zbog oštećenja, pa u Venezueli rade još dvije rafinerije.