Izbori u sjeni mirovnog procesa

U Ukrajini premoćna pobjeda prozapadnih stranaka

Hina

Izborno povjerenstvo je nakon više od četvrtine prebrojanih glasova objavilo da su najbolji izborni rezultat ostvarili Narodni front premijera Arsenija Jacenjuka – 21,67 posto glasova, te Blok Petra Porošenka s osvojenih 21,63 posto glasova



KIJEV – Službeni rezultati prijevremenih parlamentarnih izbora u Ukrajini trebali bi u ponedjeljak potvrditi premoćnu pobjedu prozapadnih i nacionalističkih stranaka što, po predsjedniku Petru Porošenku, ohrabruje krhki mirovni proces pokrenut s proruskim separatistima na istoku zemlje.


Ankete provedene na izlasku s birališta, čije su brojke objavljene nakon njihova zatvaranja, davale su oko 70 posto glasova prozapadnim strankama, njih pet. One bi trebale podijeliti vlast jer nijedna od stranaka nije odnijela premoćnu pobjedu.


Obrativši se Ukrajincima u nedjelju navečer, Porošenko je zahvalio biračima jer su podržali « demokratsku, reformističku, proukrajinsku i proeuropsku većinu«.




»Većina glasača podržala je stranke koje podupiru mirovni plan i traže političko rješenje stanja u Donbasu«, rekao je Porošenko, govoreći o regiji na istoku zemlje u kojoj se vladine snage već mjesecima bore protiv proruskih pobunjenika.


Izborno povjerenstvo je nakon više od četvrtine prebrojanih glasova objavilo da su najbolji izborni rezultat ostvarili Narodni front premijera Arsenija Jacenjuka – 21,67 posto glasova, te Blok Petra Porošenka s osvojenih 21,63 posto glasova.


Glasovanje sa stopom sudjelovanja od 53 posto obilježeno je, međutim, relativno dobrim rezultatom nekadašnjih saveznika bivšeg proruskog predsjednika Viktora Janukoviča, za razliku od Komunističke stranke kojoj prijeti povijesni odlazak iz parlamenta.