Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 1
Sutra: 16° 16° 1
14. listopada 2019.
Povišena razina uzbune

U Švedskoj traže muškarca zbog pripreme terorističkog napada

Autor:
Objavljeno: 18. studeni 2015. u 20:18 2015-11-18T20:18:14+01:00

Šef unutrašnjih obavještajnih i protuterorističkih službi Anders Thornberg  rekao je da ga aktivno traže i odbio je potvrditi informacije tiska prema kojima se radi o Iračanu obučenom za borbe u Siriji

STOCKHOLM – Muškarca osumnjičenog za pripremu terorističkog napada na području Švedske u srijedu su tražile sve policijske snage zemlje u kojoj je povišena razina uzbune od opasnosti od napada, objavile su sigurnosne službe.

Za tim muškarcem, čiji identitet nije otkriven, izdan je uhidbeni nalog u sklopu istrage antiteroističkog tužiteljstva za pripremu terorističkog djela, rekao je šef unutrašnjih obavještajnih i protuterorističkih službi Anders Thornberg.

On je na konferenciji za novinare u Stockholmu rekao da ga aktivno traže i odbio je potvrditi informacije tiska prema kojima se radi o Iračanu obučenom za borbe u Siriji.

On je tražen zbog aktivnosti u Švedskoji i istraga za sada ne omogućuje utvrđivanje veze s terorističkim napadima 13. studenoga u Parizu, prema švedskim službama sigurnosti Saepo.

Švedska je u srijedu povisila razinu terorističke prijetnje na visoku, drugu najvišu na skali od 5, na temelju podataka Nacionalnog centra procjene terorističke prijetnje (NCT).

»Jedan od razloga je što su sigurnosne službe primile konkretne informacije«, navode službe sigurnosti i dodaju da su napadi u Parizu pokazali kapacitete skupine Islamska država da izvedu složene napade u Europi.

Na toj konferenciji za novinare je direktor NCT-a Mats Sandberg rekao da skupina Islamska država Švedsku smatra legitimnom metom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.