Dan sjećanja

U Srbiji obljetnicu Oluje obilježavaju filmom ”Hronika planiranog zločina”

Hina

Središnjem komemorativnom skupu  u Bačkoj Palanci nazočit će državni vrh Srbije i RS / Foto Reuters

Središnjem komemorativnom skupu u Bačkoj Palanci nazočit će državni vrh Srbije i RS / Foto Reuters



Srbija u subotu nizom manifestacija obilježava Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u vojnoredarstvenoj akciji »Oluja» kojom je Hrvatska vratila svoja okupirana područja, a službeni Beograd naziva je »planiranim zločinom«.


Spomen žrtvama »Oluje« služit će patrijarh srpski Irinej, a središnjem komemorativnom skupu navečer u Bačkoj Palanci nazočit će državni vrh Srbije te Republike Srpske. Najavljeno je da će ondje govoriti svjedokinja iz kolone prognanika, nazočiti predsjednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić te predsjednik bosanskohercegovačkog srpskog entiteta Milorad Dodik, članovi vlade i zastupnici Skupštine Srbije, predstavnici vlade i Skupštine Republike Srpske, Vojske Srbije i velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve.U povodu obljetnice »Oluje» Radio-televizija Srbije (RTS) na svom portalu donosi rekapitulaciju događaja pod naslovom »Godišnjica ‘Oluje’ – Hronika planiranog zločina«.U tekstu se, među ostalim, podsjeća na govore predsjednika RH Franje Tuđmana iz tzv., brijunskog transkripta kako »Srbe treba udariti tako snažno da nestanu« i na izvatke iz njegove knjige »Bespuća povijesne zbiljnosti«. Također, RTS citira dio Tuđmanova govora na otvaranju Ratne škole »Ban Josip Jelačić« u Zagrebu, 14. prosinca 1998. godine: »Srpsko smo pitanje, dakle, riješili, neće više biti 12 posto Srba ili devet posto Jugoslavena, kao što ih je bilo. A hoće li ih biti tri ili pet posto, to ne znači ugrožavanje hrvatske države«.Radio-televizija Srbije podsjeća da je hrvatska vojska 4. kolovoza 1995. godine na području tadašnje samoproglašene RSK započela operaciju »Oluja« i navodi da je tijekom te akcije ubijeno ili nestalo oko 2000 Srba, a protjerano više od 220.000 te da je »otpor vojske RSK slomljen za samo nekoliko dana«.»To je bio epilog planiranog zločina Tuđmanovog režima«, konstatira RTS.

Navodi se i da je prije »Oluje« i napada na Knin u tom gradu živjelo više od 80 posto Srba, a da ih je sada oko 20 posto.


Prema konačnoj presudi, operacija »Oluja« nije bila udruženi zločinački pothvat u cilju protjerivanja Srba iz Kninske Krajine što je »izazvalo euforiju u Hrvatskoj, a hrvatski gradovi su se utrkivali u dodjeljivanju titule počasnog građanina Anti Gotovini«, dok je »U Srbiji ta presuda izazvala šok i razočaranje«, konstatira RTS.U povodu obljetnice »Oluje«, Komesarijat za izbjeglice i migracije Srbije priopćio je u subotu da je od početka ratnih sukoba na prostorima bivše SFRJ utočište u Srbiji potražilo ukupno oko 610.000 Srba iz Hrvatske i BiH, od kojih danas status izbjeglice iz Hrvatske još ima njih oko 18.000.»Iako je prošlo više od dva desetljeća, brojni pokušaji uspostavljanja klime povjerenja u regiji nisu dali mnogo rezultata. Hrvatska će 4. kolovoza slaviti kao dan pobjede, dok će Srbi paliti svijeće oplakujući žrtve i tugujući za izgubljenim domovima«, istaknuto je u priopćenju Komesarijata.