Izbor

U Sloveniji se bira riječ godine, među najpopularnijima je – arbitraža

Hina



Drugi put zaredom u Sloveniji se bira »riječ godine«, a među ponuđenima za 2017. je i riječ »arbitraža«.


Biranje riječi koja je obilježila proteklu godinu preuzeto je po uzoru na veće kulturne sredine.


Riječju 2016. godine po izboru žirija sastavljenog od jezikoslovaca Slovenske akademije znanosti i umjetnosti (SAZU) proglašena je riječ »izbjeglice«, godinu dana nakon što je bila riječ godine u Njemačkoj, zemlji koja se tada suočavala s velikim brojem izbjeglica i migranata.




Među 10 riječi koje su obilježile 2017. u Sloveniji ponuđen je i izraz arbitraža.


Na listi mogućih pobjednika u užem su izboru i »kriptovalute«, zatim »napastovanje« (riječ koja se često pojavljivala u aferama povezanim sa seksualnim predatorima u Hollywoodu, ali i drugdje), potom riječ »pomirba« koju je od javnih govornika zazivao predsjednik Borut Pahor u pogledu prevladavanja nacionalnih konflikata iz povijesti te »prvaci« – zbog pobjede slovenske košarkaške reprezentacije na Europskome košarkaškom prvenstvu.


Arbitraža se zadnjih godina u javnome govoru i medijima u Sloveniji pojavljivala najčešće kada se spominjao hrvatsko-slovenski granični prijepor.


Slovenski rječnik tuđica arbitražu definira kao slučaj u kojemu dvije strane u izvansudskom sporu odluče da o njihovu prijeporu presudi treća, nepristrana strana.


Rezultat izbora riječi za 2017. godinu bit će poznat i objavljen 3. siječnja 2018. objavili su slovenski mediji.