Napad na istočnu Gutu

U Siriji 23 civila poginula u zračnim udarima režima blizu Damaska

Hina

Reuters

Reuters

Najžešći su bili udari na Beit Savu, gdje je devet osoba, među njima dvoje djece, poginulo na tržnici, dodaje ta nevladina organizacija. Režim predsjednika Bašara al Asada gotovo svakodnevno bombardira istočnu Gutu



BEJRUT Najmanje 23 civila, među kojima četvero djece, poginula su u ponedjeljak u Siriji u zračnim udarima režima na više naselja u istočnoj Guti, pobunjeničkom području istočno od Damaska, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).


Najžešći su bili udari na Beit Savu, gdje je devet osoba, među njima dvoje djece, poginulo na tržnici, dodaje ta nevladina organizacija. Režim predsjednika Bašara al Asada gotovo svakodnevno bombardira istočnu Gutu.


Oko 400.000 stanovnika na tom pobunjeničkom području koje režimske snage opsjedaju od 2013., proživljava tešku humanitarnu krizu, trpeći nestašicu hrane i lijekova.




Damask je zadnjih tjedana na meti optužaba da je izveo više kemijskih napada na to područje.


SOHR je 22. siječnja izvijestio o 21 slučaju gušenja, a stanovnici i medicinski izvori su rekli da je riječ o napadu klorom.


U petak je i američki ministar obrane Jim Mattis izjavio da se Sjedinjene Države »boje« da je u Siriji nedavno upotrijebljen plin sarin, ali je režim odbio te optužbe.


Uzvraćajući na bombardiranje Gute, pobunjenici redovito granatiraju Damask. U ponedjeljak je žena poginula, a tri su osobe ranjene u granatiranju Damaska, objavila je službena agencija Sana.


Sirijski rat koji je buknuo 2011., postajao je s vremenom sve zamršeniji kako su u nj ulazile strane zemlje i džihadističke skupine, na teritoriju koji dijele sve brojnije skupine.


U tom ratu je izginulo više od 340.000 ljudi, a milijuni su izbjegli i raseljeni.