Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
25. siječnja 2020.
Žuti prsluci

U STRAHU OD KAOSA PROSVJEDA Eiffelov toranj i Louvre među znamenitostima koje će se zatvoriti u subotu

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 6. prosinac 2018. u 21:15 2018-12-06T21:15:00+01:00

Pariška policija zamolila je vlasnike dućana i restauracija u okolici Elizejskih Poljana i Bastille da zatvore svoje radnje u subotu

 Francuske vlasti odlučile su zatvoriti na desetke muzeja, turističkih lokacija i dućana u subotu, uključujući i Eiffelov toranj i muzej Louvre, u strahu od ponavljanja nasilnih prosvjeda koji su se dogodili prošlog tjedna u Parizu, poručili su dužnosnici u četvrtak.

»Ne možemo riskirati kada znamo kolika je prijetnja«, rekao je ministar kulture Franck Riester za RTL radio te je dodao kako su krajnje desni i krajnje lijevi prosvjednici planirali oteti prosvjede »žutih prsluka«.

Rekao je kako će muzeji Louvre, Orsay, dvije poznate opere i Grand Palais biti među lokacijama koje će biti zatvorene, samo tjedan dana nakon što su prosvjednici uništili dio imovine na Slavoluku Pobjede.

Eiffelov toranj također će biti zatvoren u subotu zbog prosvjeda, napomenuli su iz SETE koja održava toranj, naglasivši kako ne mogu osigurati sigurnost za posjetitelje i turiste.

Prosvjednici se na društvenim mrežama pozivaju na »Četvrti Čin« – četvrti vikend prosvjeda – a premijer Edouard Philippe je rekao kako će prosvjede osiguravati 89.000 policajaca, od kojih 8.000 u Parizu, kako se prošlotjedni neredi ne bi ponovili, a gdje su prosvjednici palili automobile i uništavali dućane na Elizejskoj Poljani.
Najmanje četiri nogometne utakmice francuske prve lige su otkazane.

Pariška policija zamolila je vlasnike dućana i restauracija u okolici Elizejskih Poljana i Bastille da zatvore svoje radnje u subotu te su zamolili sve lokalne vlasti da uklone sve sa ulica što bi moglo prosvjednicima poslužiti kao projektil.

rancuska vlada također razmatra korištenje vojske, koja je trenutno raspoređena kao dio anti-terorističke patrole, a kako bi osiguravala javnu infrastrukturu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.