Čaba Der

U Pragu uhićen zloglasni srpski plaćeni ubojica: Među žrtvama je i Hrvat kojeg je smaknuo u restoranu

P. N.

Protiv Čaba Dera više je europskih država raspisalo međunarodne tjeralice i europske uhidbene naloge. Srpskoj policiji poznat je već preko 15 godina, kad je ubio Branislava Jelačića, člana mafijaške skupine "Firma"



Srpski plaćeni ubojica Čaba Der (39), koji je prije dva mjeseca u beogradskom naselju Banovo Brdo ubio Nebojšu Markovića, dok je vadio dječja kolica iz automobila, uhićen je u Češkoj.


Tamošnja policija Dera je pronašla u Pragu, a Srbija će tražiti izručenje.


Protiv Čaba Dera više je europskih država raspisalo međunarodne tjeralice i europske uhidbene naloge. Srpskoj policiji poznat je već preko 15 godina, kad je ubio Branislava Jelačića, člana mafijaške skupine “Firma”, navodno zbog borbe za prevlast na novosadskom tržištu narkotika.




Presuda je više puta donošena i ukidana, a Der je naposlijetku osuđen 2009. na 14 godina zatvora. Iz zatvora je nakon odsluženog dijela kazne izašao prije nešto više od godinu dana, kad je uhićen u Sarajevu zajedno s Markom Gojčevićem iz Bara. Policiji su tada priznali da su u glavni grad BiH došli izvršiti likvidaciju, a kod njih su pronađeni i automatski pištolji s prigušivačima.


Tereti ga se i da je u talijanskom restoranu u Amsterdamu ubio Ivana Serdarušića, Hrvata s nizozemskom putovnicom, kojeg se povezivalo sa švercom kokaina iz Južne Amerike u Europu. U restoran je ušao odjeven kao turist i svojoj žrtvi pucao u glavu iz pištolja s prigušivačem.


Sve su zabilježile nadzorne kamere, a na mjestu zločina nađen je i njegov DNK.