Raste otpor prema Hrvatkoj u njemačkom parlamentu

U Njemačkoj ne jenjava rasprava o ishitrenom primanju Hrvatske u EU

Hina

"Ne smije biti nikakvog popuštanja samo da bi se pobudila nada" rekao je predsjednik Odbora za vanjsku politiku Bundestaga Ruprecht Polenz (Kršćansko demokratska unija CDU) za Der Spiegel. Ustvrdio je da je ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja 2013. moguć jedino u slučaju da sljedeće izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske bude pozitivno



BERLIN - U njemačkom parlamentu Bundestagu raste otpor prema ishitrenom primitku Hrvatske u punopravno članstvo u Europskoj Uniji, piše tjednik Der Spiegel u nedjelju u svom najnovijem izdanju.


“Ne smije biti nikakvog popuštanja samo da bi se pobudila nada” rekao je predsjednik Odbora za vanjsku politiku Bundestaga Ruprecht Polenz (Kršćansko demokratska unija CDU) za Der Spiegel. On je ustvrdio da je ulazak Hrvatske u EU planiranog datuma 1. srpnja 2013. moguć jedino u slučaju da sljedeće izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske bude pozitivno intonirano.


Zastupnik oporbene Socijaldemokratske stranke Njemačke zadužen na europska pitanja Michael Roth se još drastičnije izrazio glede ulaska Hrvatske u EU. “Mi moramo, kad je Hrvatska u pitanju, dati zastrašujući primjer drugima”, rekao je Roth. On je ustvrdio da Hrvatska mora otkloniti primjedbe koje je navela Europska komisija, poput predugih sudskih procesa. “U protivnom Bundestag neće ratificirati pristupni pregovor”, zaključio je Roth.




I predsjednik Bundestaga Norbert Lammert (CDU), koji je prije dva tjedna intervjuom u dnevniku “Welt am Sonntag” u kojem je ustvrdio kako Hrvatska još nije spremna za ulazak u EU započeo raspravu o proširanju EU-a, je iznova izrazio skepsu po tom pitanju.


“Primjer Bugarske i Rumunjske pokazuje da su očekivanja da će se problemi lakše riješiti nakon ulaska u EU, u praksi neostvariva. Mi ne smijemo ponoviti istu grešku”, rekao je Lammert za Der Spiegel. On je iznova ustvrdio kako je Europskoj Uniji sada potrebna “faza konsolidacije”.


“Mislim da bi morali razmisliti o tomu da uvedemo godišnje izvješće o unutarnjem stanju Europske Unije. To bi nekima moglo otvoriti oči za probleme koje već godinama neriješene vučemo za sobom”, zaključio je Lammert.