Procesuiranje ratnih zločina

U Beogradu počelo suđenje za Srebrenicu: Osmoricu terete za ubojstva 1.313 ljudi

P. N.

foto: Reuters

foto: Reuters

Optužnica navodi da su Milidragović kao zapovjednik drugog voda prve čete Centra za obuku Jahorina, kao i ostali optuženi pripadnici tog voda, kršeći pravila međunarodnog ratnog prava unutar, ispred i u neposrednoj okolini hangara zemljoradničke zadruge u selu Kravice, u općini Bratunac, izvršili masovne likvidacije više stotina civila - muškaraca, bosanskih muslimana.

Pred Višim sudom u Beogradu započelo je suđenje osmorici pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske, optuženih za ratni zločin nad civilima u Srebrenici. Zamjenik tužitelja Mioljub Vitorović predstavio je detalje optužnice, prema kojoj se osmorica okrivljenih, na čelu s prvooptuženim Nedeljkom Milidragovićem, terete se za ubojstva 1.313 ljudi, počinjena 14. srpnja 1995. godine u selu Kravice.Optužnica navodi da su Milidragović kao zapovjednik drugog voda prve čete Centra za obuku Jahorina, kao i ostali optuženi pripadnici tog voda, kršeći pravila međunarodnog ratnog prava unutar, ispred i u neposrednoj okolini hangara zemljoradničke zadruge u selu Kravice, u općini Bratunac, izvršili masovne likvidacije više stotina civila – muškaraca, bosanskih muslimana. Pored Milidragovića, optuženi su i Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Dragomir Parović, Aleksa Golijanin i Vidosav Vasić. Kako javlja Tanjug, “u optužnici se navodi da su drugi pripadnici MUP-a RS, uključujući i nepoznate pripadnike 1. čete Centra Jahorina, 13. srpnja otpočeli sa likvidacijama više stotina ljudi zatvorenih u hangaru, pucajući u njih kroz otvore hangara iz automatskog naoružanja i ubacujući ručne bombe”. – Oni su tako ubili neutvrđeni broj osoba, a dan kasnije optuženi u ovom postupku su se, kako se navodi u optužnici, u ranim jutarnjim satima 14. srpnja 1995. godine, rasporedili oko prostorija hangara u kojem je u tom trenutku bio zatvoren veliki broj civila. Milidragović je, prema optužnici, izdao naređenje i osobno sudjelovao u ubijanju, a ostali optuženi su zajedno sa drugim vojnicima, čiji identitet nije utvrđen, ubili oko stotinu civila, među kojima je bilo i ranjenika. – Milidragović i Golijanin su najprije civile pozivali da izađu na betonski plato ispred hangara, obećavajući da im se ništa loše neće dogoditi, pa pošto su ovi to i učinili, primorali su ih pod prijetnjom smrću da pjevaju četničke pesme, izvještava Tanjug. Prvooptuženi Milidragović potom je naredio prisutnim pripadnicima voda da formiraju streljački stroj i zajedno s njim strijeljaju tu grupu civila, što su oni svi zajedno i učinili, rafalnim pucanjem iz puškomitraljeza i automatskih pušaka. Potom su one koji su davali znake života pucali iz neposredne blizine. – U optužnici se dalje navodi da je istog dana do večernjih sati, ispred i oko hangara Kravica, u više navrata Milidragović izdavao naređenja da se počine masovna ubojstva u kojima je i sam sudjelovao. – On, kao i ostali pripadnici njegovog voda su, kako je opisano u optužnici, počinili masovno ubojstvo civila koje su drugi NN pripadnici MUP-a RS i Vojske Republike Srpske prethodno zarobili te ih autobusima i kamionima u više navrata dovozili do hangara i predali njima u vlast.

Zamjenik tužitelja Vitorović, koji optužnicu zastupa zajedno za zamjenikom tužitelja Brunom Vekarićem, jutros je na suđenju pročitao imena svih 1.313 žrtava, čiji je identitet do sada utvrđen, odnosno čiji su posmrtni ostaci ekshumirani na više lokacija u Bosni i Hercegovini, javlja Tanjug. Tijela su nađena na lokacijama Glogova, Ravnice, Hangar Kravica, Zeleni Jadar, Zalazje, Pusmulići, Blječeva i Budak.