Spašavala židove iz Libanona

U 100. godini umrla izraelska špijunka “Biser Mossada”

Hina

Kishik – Cohen, poznata i pod nadimkom »Shoula«,  je dugo radila u susjednom Libanonu, gdje je pomagala u prelasku židova iz Libanona i drugih arapskih zemalja u Izrael



 JERUZALEM Shlomit Kishik – Cohen, izraelska špijunka s nadimkom »biser Mossada«, umrla je u ponedjeljak u 100. godini, pišu izraelska glasila.


Kishik – Cohen je dugo radila u susjednom Libanonu, gdje je pomagala u prelasku židova iz Libanona i drugih arapskih zemalja u Izrael.


Tako je pomogla da oko tisuću židova iz Libanona dođe u Izrael.




»Zbogom (…) najbolja izraelska špijunko u Libanonu«, piše u ponedjeljak dnevnik Yediot Aharonot.


Ta žena, poznata i pod nadimkom »Shoula«, rođena je 1917. u Argentini u židovskoj obitelji koja se preselila u Jeruzalem dok je ona bila dijete.


Nakon udaje za bogatog trgovca, libanonskog židova Josepha Cohena koji je bio 20 godina stariji od nje, dolazi u Bejrut gdje počinje volonterski raditi za buduću židovsku državu.


Nakon stvaranja države Izraela priključila se Mossadu za koji je od 1947. do 1961. prikupljala vojne obavještajne podatke iz Sirije i Libanona.


Govorila je da mužu nikada nije otkrila ništa o svom poslu i da je dvojicu sinova uspjela poslati u Izrael. »Shoula« je 1961. uhićena u Libanonu, gdje je osuđena na smrt, ali joj je kazna nakon žalbe promijenjena.


Bila je dio tada »veoma važne, ako ne i najvažnije špijunske mreže«, rekao je u dokumentarnom filmu Al Jazeere prikazanom 2016. Sami al Khatib, bivši čelnik libanonske obavještajne službe.


Oslobođena je u razmjeni zatvorenika nakon izraelsko-arapskog rata u lipnju 1967., nakon čega je s obitelji živjela u Jeruzalemu.