Do kad više?

Tužnije ne može: Mama dupin trljanjem tješila obitelj prije tragičnog kraja

Sanda Milinković

FOTO/Dolphin Project, Twitter

FOTO/Dolphin Project, Twitter

Unatoč mnogim peticijama, ubijanje dupina i kitova se nastavlja.



Često se piše o nevjerojatno okrutnoj praksi Japanaca koji svake godine ubijaju dupine. Nisu oni jedini narod koji to čini. Društva i agencije za zaštitu životinja već godinama pišu, fotografiraju, snimaju, šalju molbe, zamolbe, dopise, zamolbe i peticije kojima bi se ubijanje dupina i kitova zabranilo, ali za sada nema nekog značajnoj pomaka.


Osim u Japanu, tradicijski ili “samo zbog mesa”, dupini i kitovi se ubijaju na Farskim otocima, Islandu, Danskoj i drugdje. 


Plivali jedno kraj drugog za utjehu


Gledali smo stravične snimke krvavog mora koje ostaje iza ovih nehumanih pokolja. Gledali smo snimke gdje se može osjetiti želja za nanošenjem boli čovjeka nad nemoćnom životinjom, kakvu ne možemo razumjeti.




Gledali smo fotografije ljudi koji promatraju ove “tradicije” i “običaje” i navijaju. Sve navedene snimke i fotografije su odbojne, stravične, nehumane, tragične i “za plakati”.


Ali, VT. je prenio snimku koja istodobno prikazuje veličinu i “malenkost” ovih životinja u njihovim posljednjim trenucima. Veličinu zbog njihove potrebe da jedan drugoga utješe, a “malenkost” jer, kao da osjećaju da ne mogu protiv “velikih ljudi” s oružjem i mrežama koji će im presuditi.


Video prikazuje snimku jata dupina (bjelogrli dupini) koji plivaju jedan blizu drugoga, da bi se utješili i ohrabrili. Sirote su se životinje tješe glasanjem i tijelima, dok čekaju nesretnu sudbinu koju (sigurno) nisu zaslužili. 


Snimku je objavila aktivistička udruga Dolphin Project. 


FOTO/Dolphin Project, YT Screenshot


FOTO/Dolphin Project, YT Screenshot



U opisu kraj videa, otkriveno je da bjelogrli dupini plivaju u usporenom krugu, a mama (matrijarhat) se “trlja” o članove svoje obitelji da bi im pružila moralnu podršku. Od čitave grupe, osam je dupina odabrano za život u zatočeništvu, dok je ostatak – zaklan.


“Isrcpljena i traumatizirana, obitelj je izašla na površinu nadajući se da će povratiti dah. Jednom kada su bačene mreže, a njihova sudbina zapečaćena, plivali su u uskom krugu, uvijek se dodirujući. Njihova prekrasna majka (matrijarh) viđena je kako pliva oko njih, uvijek se trljajući o njihova tijela. Bez skloništa i hrane, lovci su ostavili obitelj samu preko noći”, piše  Dolphin Project.


FOTO/Dolphin Project, YT Screenshot


FOTO/Dolphin Project, YT Screenshot



Video je snimljen na lokaciji poznatoj kao “Cove”. Svake godine, na tisuće dupina i kitova se namami u plitki zaljev, prije nego li ih ribari ubiju. Sezona lova traje od rujna do veljače, a lov je dozvoljen ukoliko imate dozvolu.