Suđenje za ratni zločin

Tužiteljstvo ICTY-Ja za Ratka Mladića traži kaznu doživotnog zatvora

Hina

Reuters

Reuters

»Bila bi uvreda za žrtve, kako preživjele tako i za mrtve, ali i uvreda za pravdu, da se dodjeli bilo koja kazna manja od najstrože predviđene zakonom«, rekao je tužitelj ICTY-a Arthur Traldi



BEOGRAD/DEN HAAG Tužiteljstvo haškog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslavii zatražilo je u srijedu kaznu doživotnog zatvora za bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba generala Ratka Mladića.


U završnoj riječi koju je tužiteljstvo započelo u ponedjeljak, zatraženo je da Ratko Mladić, optužen za ratne zločine uključujući genocid nad oko 8.000 bošnjaka u Srebrenici srpnja 1995. godine, bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora, prenijeli su beogradski mediji kao udarnu vijest iz Den Haaga.


»Bila bi uvreda za žrtve, kako preživjele tako i za mrtve, ali i uvreda za pravdu, da se dodjeli bilo koja kazna manja od najstrože predviđene zakonom«, rekao je tužitelj ICTY-a Arthur Traldi.




Bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske tužiteljstvo ICTY optužilo je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata diljem BiH, dugotrajnu opsadu i teror nad građanima Sarajeva i uzimanje pripadnika međunarodnih snaga UN (UNPROFOR) za taoce tijekom rata u BiH od 1992. do 1995.


Tužitelji su u prethodna dva dana istaknuli da je tijekom suđenja dokazano sudjelovanje Mladića u udruženom zločinačkom pothvatu nasilnog stvaranja srpske države na teritoriju BiH, čiji je bio jedan od protagonista.


Za iste zločine Radovan Karadžić je pred ICTY nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora.