Briga za vjerske osjećaje

Turski sud naredio Facebooku da blokira stranice koje vrijeđaju Muhameda

Hina

S. Drechsler

S. Drechsler

 Turski sud naredio je Facebooku da blokira niz stranica za koje se smatra da vrijeđaju proroka Muhameda i zaprijetio je da će onemogućiti pristup cijeloj društvenoj mreži ako to ne učini, javila je turska državna televizija TRT



ANKARA – Turski sud naredio je Facebooku da blokira niz stranica za koje se smatra da vrijeđaju proroka Muhameda i zaprijetio je da će onemogućiti pristup cijeloj društvenoj mreži ako to ne učini, javila je turska državna televizija TRT.


Odluka, koju je sud donio u nedjelju, uslijedila je na zahtjev državnog odvjetnika, navodi TRT. Izvor upoznat sa slučajem rekao je u ponedjeljak za Reuters da je Facebook blokirao jednu stranicu kao odgovor na pravni zahtjev turskih vlasti.


Ova sudska odluka je posljednji potez u borbi protiv materijala za koji se smatra da vrijeđa vjerske osjećaje u toj većinski muslimanskoj zemlji.




Ranije ovoga mjeseca državno odvjetništvo je pokrenulo istragu slučaja novina koje su objavile dijelove francuskog satiričkog tjednika Charlie Hebdoa nakon napad islamističkih militanata na njegove urede u Parizu.