Ofenziva u tijeku

Turske snage u Siriji napreduju, Trump rekao Pentagonu da povuče preostale snage iz sjeverne Sirije

Hina

REUTERS

REUTERS

Partneri zapadnjaka u antidžihadističkoj borbi, kurdske snage su optužile Washington da ih je napustio kada je prošlog ponedjeljka povukao posljednje američke vojnike s prilaza granici čime je otvorio put turskoj ofenzivi.



Turske snage i njihovi lokalni saveznici napredovali su u nedjelju u Siriji i izgleda da su završili prvu fazu ofenzive protiv kurdskih snaga koje je Washington napustio i najavio povlačenje oko 1000 vojnika sa sjevera Sirije.


Sjedinjene Države namjeravaju povući oko 1000 američkih vojnika iz sjeverne Sirije u kojoj traje turska ofenziva, rekao je u nedjelju ministar obrane Mark Esper ocijenivši situaciju “neodrživom” za američke snage.


Povlačenje snaga iz regije poklapa se s namjerom Donalda Trumpa da izvuče Sjedinjene Države iz sukoba u inozemstvu. Do njega dolazi tjedan nakon što je Trump povukao neke američke vojnike raspoređene kako bi pomogle kurdske snage u borbi protiv Islamske države.




Esper je rekao kako je u subotu navečer razgovarao s Trumpom i da je predsjednik dao naputak američkoj vojsci “da počne namjerno povlačenje snaga iz sjeveren Sirije”.


Petog dana turske ofenzive kojoj je svrha zauzimanje graničnih područja od milicije sirijskih Kurda, kurdske vlasti su objavile da je iz izbjegličkog logora nakon bombardiranja okolice pobjeglo blizu 800 osoba bliskih džihadistima Islamske države (IS).


Turska tvrdi da se tom ofenzivom pokušava osnovati sigurnosna zona duboka 32 km kako bi se odvojila svoju granicu od teritorija koji su pod kontrolom Jedinica narodne zaštite (YPG), koju Ankara smatra terorističkom. Ta zona bi mogla primiti dio od 3,6 milijuna Sirijaca izbjeglih u Tursku.


Ofenziva na sjeveru Sirije je izazvala međunarodno nezadovoljstvo. Partneri zapadnjaka u antidžihadističkoj borbi, kurdske snage su optužile Washington da ih je napustio kada je prošlog ponedjeljka povukao posljednje američke vojnike s prilaza granici čime je otvorio put turskoj ofenzivi.


Ona bi se u prvo vrijeme trebala usmjeriti na pogranični pojas teritorija između gradova Al Abyad i Ras al-Ain, udaljenih oko 120 km, na sjeveru Sirije. U nedjelju su turske snage i njihovi sirijski kolege zauzeli Tal Abyad, prenose turska agencije Anadolija i Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).


Od tada samo Ras al-Aidn izmiče turskim snagama koje su od srijede zauzele 40 sela, prenosi SOHR. Te snage su zauzele cijelo progranično područje, od Tal Abyada do Ras al-Aina.


U Ankari je ministarstvo obrane objavilo da su zauzeli veliki cestovni pravac koji povezuje teritorije pod kontrolom kurdskih snaga, sve do 30-35 km u unutrašnjost Sirije. U žestokim borbama i turskom bombardiranju u nedjelju poginulo je najmanje 26 civila, prema podacima SOHR-a.


U pet dana 104 kurdskih boraca i više od 60 civila je stradalo u nasiljima, prema posljednjim podacima SOHR-a. Više od 130.000 osoba je raseljeno, prema podacima UN-a.


Ankara je objavila smrt četvorice vojnika u Siriji i 18 civila pri padu kurdskih raketa ispaljenih na pogranične turske gradove.