SAD izrazio zabrinutost

Turska poslala dodatne vojnike na granicu sa Sirijom

Hina

Turska je na granicu sa Sirijom poslala dodatnu vojsku, objavila je u četvrtak televizija NTV, nakon što su Sjedinjene Države pozvale Ankaru na »deeskalaciju« turske ofenzive u Afrinu, regiji pod kontrolom Kurda na sjeveru Sirije



ISTANBUL Turska je na granicu sa Sirijom poslala dodatnu vojsku, objavila je u četvrtak televizija NTV, nakon što su Sjedinjene Države pozvale Ankaru na »deeskalaciju« turske ofenzive u Afrinu, regiji pod kontrolom Kurda na sjeveru Sirije.


Američki predsjednik Donald Trump je u srijedu u telefonskom razgovoru s turskim kolegom Tayyipom Erdoganom izrazio zabrinutost zbog »eskalacije nasilja« u Afrinu, priopćila je Bijela kuća, a to je priopćenje Turska kasnije osporila.


Trump je »pozvao Tursku na deeskalaciju, ograničavanje vojnih akcija i izbjegavanje civilnih žrtava i rasta broja protjeranih i izbjeglica«.




Američki čelnik je Tursku pozvao i da »izbjegava bilo kakve akcije koje bi mogle izazvati sukob između turskih i američkih snaga«.


Erdogan je zaprijetio da će napasti Mandžib, grad koji su uz američku podršku i kurdsko vodstvo Sirijske demokratske snage osvojile iz ruku Islamske države 2016. godine. Amerikanci i dalje imaju svoje snage u tom gradu koji se nalazi istočno od Afrina.


Turski dužnosnici odbacili su američku verziju telefonskog razgovora, ustvrdivši da je on bio »ograničen na razmjene pogleda«, što naglašava razlike između ta dva NATO saveznika koji su u sve većem neslaganju oko Sirije.


Turci su odbacili i da je Trump s Erdoganom razgovarao o »destruktivnoj i pogrešnoj retorici koja stiže iz Turske« o čemu je navodno govorila Bijela kuća izražavajući zabrinutost oko američkih građana i zaposlenika na diplomatskim misijama u Turskoj koji su u pritvoru.


Ankara kurdske snage koje imaju podršku SAD-a smatraju teroristima.