Amerika po Donaldu

Trumpova ministrica jedva prošla Senat: Boje se da će školstvo dati korporacijama

Hina

foto: Reuters

foto: Reuters

Izjednačeni broj glasova, za kojeg su dužnosnici Senata rekli da je presedan pri potvrđivanju predsjedničkih kandidata za kabinet, dogodio se nakon što se dvoje republikanaca pridružilo 46 demokrata i dvoje neovisnih zastupnika koji su se protivili nominaciji DeVos. Njezini kritičari tvrde da ona nije spremna za vođenje ministarstva obrazovanja.



WASHINGTON – Američki Senat u utorak je prihvatio Betsy DeVos, milijarderku koja je bila Trumpova kandidatkinja za ministricu obrazovanja, no za to je trebalo pozvati potpredsjednika Mikea Pencea kako bi se prevagnuo izjednačen broj glasova.


Izjednačeni broj glasova za kojeg su dužnosnici Senata rekli da je presedan pri potvrđivanju predsjedničkih kandidata za kabinet dogodio se nakon što se dvoje republikanaca pridružilo 46 demokrata i dvoje neovisnih zastupnika koji su se protivili nominaciji DeVos. Njezini kritičari tvrde da ona nije spremna za vođenje ministarstva obrazovanja.


Čelnik demokrata u Senatu Chuck Schumer ismijao je proces odobravanja na svom Twitter profilu.




»Ova kandidatkinja za kabinet je toliko nekvalificirana, toliko unosi razdor, da se potpredsjednik Mike Pence trebao dovesti Avenijom Pennsylvanija da bi dao odlučujući glas«, napisao je Schumer.


Demokrati su produžili sjednicu u Senatu na cijelu noć na utorak, raspravljajući o DeVos i pokušavajući pridobiti još jednog republikanca da im se pridruži i time zaustavi njezino imenovanje.


Na kraju su to učinile samo dvije republikanke, senatorice Susan Collins iz Mainea i Lisa Murkowski s Aljaske. Time je podrška DeVos ostala na 50 republikanaca u Senatu u kojem sjedi 100 zastupnika.


Kandidati za kabinet koji su imali malu podršku Senata su u povijesti tražili od predsjednika da povuče njihovu nominaciju, no DeVos to nije učinila.


DeVos je udana za nasljednika i bivšeg direktora Amwaya, tvrtke koja prodaje kućne potrepštine i predmete za osobnu njegu.


Kći je osnivača Prince Corpa, dobavljača dijelova za automobile iz Michigana, te je sestra Erika Princea, osnivača privatne vojne tvrtke koja se nekoć zvala Blackwater USA, a sada se zove Academi.


Riječ je o kontroverznoj korporaciji koja je 2014. optužena jer su njezini zaposlenici u Iraku 2007. ubili 17 civila, piše britanski Guardian.


DeVos je pobornica takozvanih charter škola koje djeluju neovisno od školskog sustava, te ih često vode korporacije. Demokrati strahuju da će DeVos preferirati takve škole nauštrb onih javnih.