Gaf

Trumpov glasnogovornik usporedio Asada s Hitlerom

Hina

Reuters

Reuters

»Ni na koji način nisam želio umanjiti groznu narav holokausta. Nastojao sam napraviti razliku o taktici uporabe zrakoplova za bacanje kemijskog oružja na naseljena središta. Bilo kakav napad na nedužne ljude je za osudu i neoprostivo«, rekao je Spicer kasnije 



Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer izazvao je pomutnju u utorak rekavši kako Adolf Hitler nije upotrijebio kemijsko oružje, dok sirijski predsjednik Bashar al-Assad jest, pa se nakon kritika ispričao jer je previdio činjenicu da su milijuni Židova ubijeni u nacističkim plinskim komorama.


Spicer je tu tvrdnju iznio na dnevnoj konferenciji za novinare u razgovoru o napadu kemijskim oružjem 4. travnja u Siriji u kojem je ubijeno 87 ljudi. Washington je za napad optužio al-Assada.


»Imate nekog toliko vrijednog prijezira poput Hitlera koji ipak nije pao do uporabe kemijskog oružja«, rekao je Spicer upitan o ruskom savezu sa sirijskom vladom.




Nacisti su tijekom Drugoga svjetskog rata ubili oko šest milijuna Židova, a mnogi od njih kao i drugih ubijeni su u plinskom komorama u europskim koncentracijskim logorima.


Upitan da pojasni svoje riječi Spicer je rekao: »Mislim kada se radi o plinu sarinu, on nije upotrijebio plin na svom vlastitom narodu kako to Assad čini«.Kasnije u utorak Spicer se ispričao i rekao kako nije trebao napraviti tu usporedbu.

»Bila je to pogreška. Nisam to trebao učiniti i neću to ponoviti«, rekao je Spicer CNN-u u intervjuu. »Bilo je to neprimjereno i neosjetljivo«.


»Ni na koji način nisam želio umanjiti groznu narav holokausta. Nastojao sam napraviti razliku o taktici uporabe zrakoplova za bacanje kemijskog oružja na naseljena središta. Bilo kakav napad na nedužne ljude je za osudu i neoprostivo«, rekao je Spicer kasnije u priopćenju.