Vojni proračun

Trump želi još 4 milijarde dolara za obranu od sjevernokorejske prijetnje

Hina

Donald Trump, Foto: REUTERS

Donald Trump, Foto: REUTERS

Republikanski čelnici odbora za oružane snage Senata i Predstavničkog doma senator John MaCain i Mac Thornberry u zajedničkoj su izjavi rekli da pozdravljaju Trumpov zahtjev



Američki predsjednik Donald Trump pozvao je Kongres u ponedjeljak da odobri dodatnih 4 milijarde američkih dolara vojnom proračunu zbog prijetnje Sjeverne Koreje, uoči svojega prvog posjeta Južnoj Koreji nakon preuzimanja predsjedničke dužnosti u siječnju.


»Ovim sredstvima financirat će se dodatni napori za otkrivanje i obranu od sjevernokorejskih napada balističkim projektilima na SAD, njezine snage, saveznike ili partnere i za poraz (Sjeverne Koreje)«, napisao je Trump u pismu Kongresu.


On je ponovio zahtjev Kongresu da osigura 1,6 milijardi dolara da se izgradi zid na američkoj granici s Meksikom.


Trumpov plan o izgradnji zida bio je središnji dio njegove uspješne predsjedničke kampanje, no neki republikanci u Kongresu smatrali su ga upitnim, kao i većina demokrata.Američki predsjednik svoj je zahtjev iznio za vrijeme svog prvog puta u Aziju gdje se ponovno susreće s regionalnim partnerima i drugim dužnosnicima koji su fokusirani na pitanje kako riješiti problem sjevernokorejskoga nuklearnog i balističkog programa.

Trump je prvotno tražio 9,9 milijardi u razdoblju do 30. rujna 2018., za obrambene projektile, što su neki zastupnici odbacili kao preniske zahtjeve.


Trumpovi zahtjevi za povećanjem obrambenog proračuna uključuju 700.000 dolara za popravak šteta na brodovlju američke mornarice nakon nedavnih pomorskih nesreća i 1,2 milijardu za povećanje snaga u Afganistanu i južnoazijsku strategiju njegove vlade.


Republikanski čelnici odbora za oružane snage Senata i Predstavničkog doma senator John MaCain i Mac Thornberry u zajedničkoj su izjavi rekli da pozdravljaju Trumpov zahtjev.