Trump tvrdi da će zbog napada u Siriji uvesti oštre sankcije Turskoj

Hina

Reuters

Reuters

»Uskoro ću potpisati uredbu o uvođenju sankcija protiv turskih čelnika i svake osobe koja pridonosi turskom destabiliziranju sjeveroistoka Sirije«, naveo je Trump u priopćenju



Američki potpredsjednik Mike Pence rekao je u ponedjeljak da je predsjednik Donald Trump razgovarao s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom i zatražio trenutno primirje u Siriji.


»Sjedinjene Države nisu dale zeleno svjetlo Turskoj da napadne Siriju«, rekao je Pence novinarima ispred Bijele kuće.


Američki ministar financija Steven Mnuchin, koji se pridružio Penceu, rekao je da Ministarstvo financija poduzima gospodarske mjere protiv turskih ministarstava i visokih dužnosnika turske vlade, kao odgovor na turske vojne operacije u Siriji.




Turska je prošlog tjedna pokrenula ofenzivu na sjeveroistoku Sirije na YPG, kurdsku skupinu koju podržavaju zapadne zemlje zbog njezine uloge u borbi protiv džihadista Islamske države (IS).


Do ofenzive je nakon što je američki predsjednik Donald Trump odlučio povući vojne snage iz dvije ispostave na sjeveru Sirije gdje su američki vojnici već godinama stacionirani.


Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je najavio »skoro« potpisivanje uredbe o uvođenju sankcija turskim čelnicima, te naglasio da će zaustaviti pregovore o trgovinskom sporazumu i povećati carine na čelnik za pedeset posto, kao odgovor na ofenzivu Ankare na sjeveroistoku Sirije. 


»Uskoro ću potpisati uredbu o uvođenju sankcija protiv turskih čelnika i svake osobe koja pridonosi turskom destabiliziranju sjeveroistoka Sirije«, naveo je Trump u priopćenju.


U njemu se ne navodi koje će osobe biti obuhvaćene, ali se naglašava da će uredba omogućiti Washingtonu »moćne dodatne sankcije« onima koji bi mogli biti uključeni u ozbiljna kršenja ljudskih prava, opstrukciju prekida vatre, te onemogućavanje raseljenima da se vrate kućama.


»Potpuno sam spreman brzo uništiti tursko gospodarstvo ako turski čelnici nastave tim opasnim i uništavajućim putem«, dodao je.


Ponovio je i da će povući ostale američke vojnike iz Sirije, osim male skupine na jugu zemlje, te rekao da će oni biti preraspodijeljeni u druge dijelove regije kako bi nadzirali situaciju.