Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 6
Sutra: 9° 9° 6
26. siječnja 2020.
Napao Iran

Trump se pohvalio svojim postignućima u UN-u i izazvao podsmijeh u dvorani: ''Nisam očekivao takvu reakciju''

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 25. rujan 2018. u 18:47 2018-09-25T18:47:06+02:00

Trump se obrušio na Iran rekavši da njegovo vodstvo »sije kaos, smrt i razaranje«. »Ne poštuju svoje susjede, granice ni suverena prava nacija. Umjesto toga, iranski čelnici koriste nacionalne resurse za vlastito bogaćenje i za širenje zločina diljem Bliskog istoka i šire«, kaže Trump

Američki predsjednik Donald Trump napao je u utorak u Ujedinjenim narodima Iran optuživši ga da sije »kaos, smrt i razaranje« po Bliskom istoku. 
Obraćajući se Općoj skupštini UN-a u New Yorku, branio je odluku o izlasku SAD-a iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Teheranom.
Trump se pohvalio da je njegova administracija postigla »više od bilo koje druge« u američkoj povijesti.
Njegove izjave izazvale su podsmijeh u dvorani, na što je Trump uzvratio: »Nisam očekivao takvu reakciju, ali to je u redu«.
SAD je jači, bogatiji i sigurniji, ustrajao je Trump.

Branio je svoju administraciju u pogledu zatopljavanja odnosa sa Sjevernom Korejom i zaoštravanja s Kinom.
Jedna od ključnih točaka njegova govora bilo je pravo Amerike da ide svojim putem. »Poštujem pravo svake nacije u ovoj dvorani da živi po vlastitim običajima, vjerovanjima i tradicijom«, rekao je Trump.

»SAD vam neće govoriti kako da živite i što da radite. Jedino što tražimo zauzvrat je da poštujete naš suverenitet«, dodao je.
Trump se obrušio na Iran rekavši da njegovo vodstvo »sije kaos, smrt i razaranje«. »Ne poštuju svoje susjede, granice ni suverena prava nacija. Umjesto toga, iranski čelnici koriste nacionalne resurse za vlastito bogaćenje i za širenje zločina diljem Bliskog istoka i šire«, kaže Trump.
Američku odluku o ponovnom uvođenju sankcija pozdravile su druge bliskoistočne države, tvrdi on.
Sporazum s Iranom postignut u mandatu predsjednika Baracka Obame doveo je do toga da je ta zemlja ograničila svoj nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija. Iran uporno optužuje Trumpa da protiv Teherana vodi »psihološki rat«.

Govoreći o Sjevernoj Koreji, Trump je rekao da je njegov susret sa sjevernokorejskim vođom Kimom Jong-unom u Singapuru u srpnju doveo do razvoja događaja kakav se nekoliko mjeseci ranije nije mogao ni zamisliti.
Istaknuo je da su sjevernokorejske rakete i projektili prestali letjeti uokolo i da su prekinuti nuklearni pokusi.
»Uz potporu brojnih ovdje prisutnih zemalja, počeli smo surađivati sa S.Korejom kako bi spiralu sukoba zamijenili smionom i novom potragom za mirom«, naglasio je Trump.
Dodao je kako uskoro očekuje drugi sastanak na vrhu s Kimom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu