Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 22° 1
Sutra: 24° 27° 2
26. svibnja 2018.
Američki predsjednik

Trump razgovarao s Netanyahuom, izbjegao izravno poduprijeti rješenje dviju država

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 15. veljača 2017. u 20:40 2017-02-15T20:40:15+01:00

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u srijedu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da obustavi gradnju židovskih naselja na Zapadnoj obali, ali je izbjegao izravno poduprijeti rješenje dviju država za izrarelsko-palestinski sukob, dugogodišnji kamen spoticanja u bliskoistočnoj politici SAD-a.

Trump je nakon sastanka s Netanyahuom u Washingtonu izjavio da će raditi na postizanju mira između Izraelaca i Palestinaca, ali da su na kraju oni ti koji trebaju dogovoriti sporazum.

»SAD će poticati na mir i na doista odličan mirovni sporazum«, rekao je Trump na zajedničkoj konferenciji za novinare s Netanyahuom.
»Radit ćemo na tome vrlo, vrlo predano. No, takav sporazum moraju izravno ispregovarati same strane«, dodao je.

Upitan o rješenju dviju država, Netanyahu je istaknuo da se želi usredotočiti na »sadržaj«, a ne na »pakiranje«
»Umjesto da se bavimo pakiranjem, želim se baviti sadržajem«, izjavio je Netanyahu.

»Dva su preduvjeta za mir. Prvi je da Palestinci priznaju Židovsku državu. Drugi je, u bilo kojem mirovnom sporazumu, da Izrael mora zadržati sigurnosnu kontrolu nad cijelim područjem zapadno od rijeke Jordan«, dodao je.

Bio je to prvi sastanak dvojice čelnika od Trumpove pobjede na predsjedničkim izborima 2016., iako su Palestinci pozvali Bijelu kuću da ne napušta njihov cilj o neovisnoj državi.

»Želio bi da se malo povučete oko naselja«, rekao je Trump Netanyahuu. Desni izraelski čelnik kasnije je rekao da židovska naselja nisu »u biti sukoba« i nije obećao da će smanjiti gradnju.

Iako je Trump obećao da će poticati na postizanje mira između dviju strana, koje od 2014. nisu održale nikakve značajnije pregovore, nije ponudio ništa novo da bi se odblokirao mirovni proces i postigao sporazum.

Među glavnim pitanjima koja su se trebala naći na vrhu njihova dnevnog reda bila je budućnost rješenja dviju država, ideja stvaranja Palestine koja postoji uz Izrael, što je bila dugogodišnja američka pozicija.

Ukazujući na moguću promjenu tog stava Washingtona, dužnosnik Bijele kuće ranije je rekao da mir nužno ne uključuje palestinsku državu i da Trump neće »nametati« rješenje.

Sam Trump nije učinio puno da pojasni svoje stajalište. Jasno upitan podupire li rješenje dviju država, Trump je uvijeno odgovorio da će poduprijeti sve oko čega se dogovore dvije strane.

»To mogu bili i dvije države i jedna država, meni se sviđa ono što se sviđa objema stranama. Ja sam sretan s onim što se sviđa objema stranama«, rekao je Trump.

»Mogu živjeti i s jednim i s drugim. Mislio sam da je rješenje dviju država lakše, ali, iskreno, ako su Bibi i Palestinci sretni, i ja sam sretan s onim što se njima najviše sviđa«, dodao je, koristeći nadimak izraelskog premijera.

Načelo dviju država »koje u miru i sigurnosti žive jedna pokraj druge« zagovarali su svi američki predsjednici u zadnjih pedesetak godina, i demokrati i republikanci.

Netanyahu se u govoru 2009., uz određene uvjete, obvezao na to rješenje i otada je taj svoj stav ponovio više puta. No, također je govorio o opciji »state minus«, sugerirajući da bi Palestincima mogao ponuditi široku autonomiju i dijelomičnu državnost bez punog suvereniteta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka