''Što je pušio?''

Trump potpuno izvan kontrole: Izmislio teroristički napad u Švedskoj

Hina

Reuters

Reuters

Opasno je primati izbjeglice, što pokazuje slučaj u Švedskoj, zemlji koja je iznimno otvorena prema njima i gdje se upravo dogodio teroristički napad, rekao je u subotu navečer Donald Trump. Bivši švedski premijer Carl Bildt je reagirao pitanjem: »U Švedskoj? Napad? Što je pušio?«

 Opasno je primati izbjeglice, što pokazuje slučaj u Švedskoj, zemlji koja je iznimno otvorena prema njima i gdje se upravo dogodio teroristički napad, rekao je u subotu navečer američki predsjednik Donald Trump svojim pristašama. Jedini je problem što se taj napad zapravo nije dogodio. »Pogledajte što se događa u Njemačkoj, što se jučer navečer dogodilo u Švedskoj. Švedska, tko bi povjerovao? Švedska. Primili su puno izbjeglica a sada imaju problema kakve nisu mogli ni zamisliti«, rekao je u oštrom govoru na Floridi, stavši u obranu svoje protuimigrantske politike.Spomenuo je i napade u Bruxellesu, Nici i Parizu, koji su se, za razliku od ovog, doista dogodili.

Trumpova glasnogovornica isprva nije odgovorila na upit agencije AFP-a da pojasni tu izjavu.


Ubrzo je lažna informacija počela kružiti Twitterom pod ‘hashtagovima’ #lastnightinSweden (jučer navečer u Švedskoj) i #Swedenincident (izgred u Švedskoj).


Bivši švedski premijer Carl Bildt je reagirao pitanjem: »U Švedskoj? Napad? Što je pušio?«I u drugim porukama zbijale su se šale s Trumpom pa su tako pod nazivom »Tajni plan za napad u Švedskoj« objavljene upute za montažu Ikeina pokućstva.

Ovo nije prvi put da članovi Trumpove administracije govore o nepostojećim terorističkim napadima koje su poslije objasnili tiskarskim pogrješkama.