Odgovor na kritike

Trump odbacuje da je vrijeđao Haiti i afričke države, senator Durbin ga demantira

Hina

Demokratski senator Dick Durbin koji je bio prisutan na tom sastanku u Bijeloj kući, potvrdio je u petak kako je Trump doista koristio »podle i vulgarne« riječi, uključujući »sranja od zemalja«, i to više puta.



WASHINGTON Američki predsjednik Donald Trump u petak je odbacio tvrdnje da je koristio vulgarni rječnik u opisivanju Haitija i afričkih država, što je prozvano rasizmom, no demantirao ga je demokratski senator koji je bio na sastanku.


Trump je u petak naglasio kako nije koristio riječi »sranje od zemlje« kako bi opisao Haiti i afričke države u kontekstu imigracije.


»Zašto sve te osobe iz sranja od zemalja dolaze ovdje?«, upitao je navodno predsjednik Trump u razgovoru s parlamentarcima u četvrtak, po dnevniku koji citira nekoliko neimenovanih izvora.




Prema njima, Trump je aludirao na afričke zemlje kao i na Haiti i Salvador, objasnivši da bi SAD trebao prihvaćati državljane iz Norveške čiju je premijerku susreo dan ranije, prenosi afp.


Demokratski senator Dick Durbin koji je bio prisutan na tom sastanku u Bijeloj kući, potvrdio je u petak kako je Trump doista koristio »podle i vulgarne« riječi, uključujući »sranja od zemalja«, i to više puta.


Izvještaji o jeziku američkog predsjednika pokrenuli su kritike američkih zastupnika obaju stranaka, kao i međunarodne zajednice.


Haićanska vlada proglasila je Trumpove riječi ponižavajućima u petak, na osmu godišnjicu potresa koji je 2010. odnio 200 tisuća života u toj otočnoj državi, piše afp.


»Haićanska vlada najstrože osuđuje te neugodne i prljave primjedbe koje su, ako su bile svjesne, u svakom pogledu neprihvatljive i pokazuju pojednostavljen i potpuno pogrešan rasistički pogled«, napisala je vlada.


Trump je na svom Twitter profilu napisao kako nije »nikad govorio loše o Haićanima«.


Navodne izjave američkog predsjednika je ranije u petak osudio i Ured Ujedinjenih naroda za ljudskih prava koji je te riječi nazvao »rasističkim«, te ustvrdio da potiču na ksenofobiju, a oglasila se i Afrička unija čija je glasnogovornica naglasila da su one »u suprotnosti sa svim prihvatljivim načinima ponašanja i praksi«, napomenuvši da su Sjedinjene Države »svjetski primjer kako je migracija omogućila nastanak nacije sagrađene na snažnim vrijednostima raznolikosti i prilika«.