Neobičan potez

Trump neočekivano dolazi u Davos na Svjetski gospodarski forum

Hina

Nejasno je kako će pristaše poretka temeljenog na globalnim pravilima reagirati na Trumpovo promoviranje trgovine po pravilu Prvo Amerika



Donald Trump izravno će prenijeti svoju populističku poruku svjetskoj političkoj i poslovnoj eliti krajem mjeseca u Davosu, kao prvi američki predsjednik koji će sudjelovati na Svjetskom gospodarskom forumu nakon gotovo dva desetljeća.


Trump, koji je pobijedio na predsjedničkim izborima s nacionalističkom platformom »Prvo Amerika«, pojavit će se na godišnjem festivalu globalizma u Švicarskoj i ondje ponuditi neka svoja stajališta, priopćila je Bijela kuća.


»Predsjedniku je drago na prigodi da svjetskim čelnicima prezentira svoju agendu Prvo Amerika«, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders u utorak. »Nestrpljivo očekuje ovogodišnji Svjetski gospodarski forum kako bi promovirao svoju politiku za jačanje američkih tvrtki, američke industrije i američkog radnika«, dodala je.




Iako se čini da je ovaj sastanak nekompatibilan s Trumpovom politikom, Bijela kuća inzistira da će njegova poruka u Davosu biti ista kakva bi bila u Washingtonu.


Međutim, nejasno je kako će pristaše poretka temeljenog na globalnim pravilima reagirati na Trumpovo promoviranje trgovine po pravilu Prvo Amerika.


»Pojavljuje se pitanje hoće li on pokušati ishoditi odobravanje okupljenih u Davosu ili će iskoristiti svoj govor kako bi ih šokirao s protuglobalizacijskom retorikom koju voli koristiti kod kuće«, rekao je Scott Mulhauser, bivši tajnik američkog veleposlanstva u Pekingu.


Otkako je preuzeo dužnost predsjednika u siječnju 2017. godine, Trump je poništio ili zatražio ponovno ugovaranje niza trgovinskih sporazuma koji podupiru globalnu trgovinu. Američki predsjednici redovito su izbjegavali forum u Davosu jer nisu željeli da ih se poistovjećuje sa slikom politike i bogatstva koje Davos okružuje. Prvi i posljednji američki predsjednik koji je sudjelovao na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu bio je Bill Clinton, koji je bio ondje 2000. godine. Ronald Reagan nekoliko je puta sudjelovao video vezom, a Bush stariji i mlađi i Barack Obama nikada.

Forum u Davosu smatra se jednim od najvažnijih okupljanja svjetskih čelnika, intelektualaca, javnih ličnosti i poslovnih ljudi.


Ovaj, koji će se održati od 23. do 26. siječnja, bit će 48. po redu.


Prema najavi na službenoj internetskoj stranici, program, inicijative i projekti skupa 2018. bit će usredotočeni na »izgradnju zajedničke budućnosti u podijeljenom svijetu«.Na dnevnom redu naći će se brojni globalni izazovi: od migrantske krize, tehnološke revolucije, progona muslimana Rohindža u Mjanmaru, situacije u Siriji, buduće uloge Indije do novog svjetskog poretka i klimatskih promjena.