Zakašnjela reakcija

Trump napokon osudio nasilje u Charlottesvilleu: ‘Ku Klux Klan, neonacisti i bjelački suprematisti su kriminalci i lupeži’

Hina

Reuters

Reuters

»Rasizam je zlo«, istaknuo je Donald Trump kojemu su bile upućene salve kritika zbog toga što nije jasno osudio nasilje ekstremnih desničara u svojoj prvoj izjavio o tom pitanju koju je dao u subotu



WASHINGTON Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je oštro osudio »rasističko nasilje« u kojemu je u subotu u Charlottesvilleu jedna osoba poginula a dvadesetak je ozlijeđeno, osudivši »bjelačke suprematiste, KKK i neonaciste« čije su vrijednosti protivne američkima.


»Rasizam je zlo«, istaknuo je Donald Trump kojemu su bile upućene salve kritika zbog toga što nije jasno osudio nasilje ekstremnih desničara u svojoj prvoj izjavio o tom pitanju koju je dao u subotu.


»Svi koji su u rasističkom nasilju ovog vikenda počinili kaznena djela, morat će za to odgovarati na sudu, pravda se mora zadovoljiti«, rekao je u kratkoj izjavi u Bijeloj kući.




»Bez obzira na boju kože, svi živimo s istim zakonima i poštujemo istu zastavu«, dodao je.


»Oni koji u njezino ime posežu za nasiljem kriminalci su i lupeži, među njima KKK, neonacisti i bjelački suprematisti (…) koji se protive svemu što je nama Amerikancima sveto«, rekao je.


Američki predsjednik je u svojoj izjavi u golferskom odmaralištu u Bedminstreu u New Jerseyju u subotu osudio nasilje, ali je rekao da odgovornost »dolazi s više strana«.


Tridesetdvogodišnja žena je poginula u Charlottesvilleu kada se simpatizer neonacizma James Fields zaletio automobilom u protuprosvjednike. Sudac mu je u ponedjeljak odredio pritvor na neodređeno vrijeme.