Salto mortale

Trump je neki dan pričao da S. Koreja više nije prijetnja. Sad joj je obnovio sankcije zbog – izvanredne prijetnje

Hina

Reuters

Reuters

Trumpova uredba potpisana je u petak navečer, a poklopila se s objavom američkog ministarstva obrane o otkazivanju vojnih vježbi s Južnom Korejom na neodređeno vrijeme



Američki predsjednik Donald Trump produljio je za još godinu dana sankcije Sjevernoj Koreji pozivajući se na »izvanrednu prijetnju« nuklearnog oružja te zemlje, samo deset dana pošto je rekao da iz Pjongjanga više nema opasnosti.


Sankcije na snazi od 2008., obnavljaju se izvršnom uredbom.


»Postojanje i opasnost širenja fizijskog materijala uporabljivog za oružje na Korejskom poluotoku te postupci i politika vlade Sjeverne Koreje i dalje su neuobičajena i izvanredna prijetnja nacionalnoj sigurnosti, vanjskoj politici, gospodarstvu Sjedinjenih Država«, navedeno je u uredbi.




Nakon sastanka sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong unom u Singapuru 12. lipnja, Trump je rekao da će sankcije biti ukinute tek kada Pjongjang ostvari napredak u denuklearizaciji.


Međutim, dan nakon sastanka s Kimom, 13. lipnja, Trump je na Twitteru napisao »Svatko se danas može osjećati sigurnije nego onog dana kada sam preuzeo dužnost. Više nema nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje«.


Trumpova uredba potpisana je u petak navečer, a poklopila se s objavom američkog ministarstva obrane o otkazivanju vojnih vježbi s Južnom Korejom na neodređeno vrijeme.


Pentagon je objavio da je svrha otkazivanja poduprijeti diplomatske pregovore s Pjongjangom koje vodi državni tajnik Mike Pompeo.