Susret u Londonu

Trump i May pripremaju sporazum za svijet nakon brexita

Hina

Theresa May i Donald Trump / REUTERS

Theresa May i Donald Trump / REUTERS

Trump je prvog dana svoga državnog posjeta Britaniji na Twitteru napisao: »Veliki trgovinski sporazum moguć je kada se Ujedinjeno Kraljevstvo riješi (EU) okova«, dodajući da dvije strane »već pregovaraju«



Američki predsjednik Donald Trump trebao bi na poslovnom forumu i s britanskom premijerkom Theresom May u utorak raspravljati o planovima za sporazum o slobodnoj trgovini koji bi stupio na snagu nakon izlaska te zemlje iz Europske unije.


Za May, koja će s Trumpom voditi poslovni forum, očekuje se da će reći da Velika Britanija i Sjedinjene Države mogu »svoje veliko partnerstvo … učinit još većim«, prema navodima iz njezina govora.


To se može postići »bilateralnim sporazumom o slobodnoj trgovini, širom ekonomskom suradnjom te zajedničkim radom na oblikovanju i utjecajem na svjetsko gospodarstvo, njegova pravila i institucije«, bit poruka britanske premijerke u odlasku.




Trump je prvog dana svoga državnog posjeta Britaniji na Twitteru napisao: »Veliki trgovinski sporazum moguć je kada se Ujedinjeno Kraljevstvo riješi (EU) okova«, dodajući da dvije strane »već pregovaraju«.


Bijela Kuća je naglasila da Trump podržava ostvarivanje brexita »na način koji neće utjecati na svjetsko gospodarstvo i financijsku stabilnost, a pritom će osigurati neovisnost Velikoj Britaniji«.


May nije uspjela dobiti potporu u parlamentu za svoj plan dogovoren u Bruxellesu i podnijet će ostavku kao čelnica Konzervativne stranke u petak.


Mnogi konzervativci skloni brexitu žele novog čelnika kojemu će prioriteti biti liberalni sporazumi o slobodnoj trgovini sa zemljama koje nisu članice EU, čak i ako to znači da će Britanija morati napustiti Uniju bez dogovora.


Oporbeni parlamentarci izrazili su zabrinutost nakon što je američki ambasador Woody Johnson rekao za BBC u nedjelju da će svi dijelovi britanskog gospodarstva, uključujući i zdravstveni sustav i poljoprivredu biti »na pregovaračkom stolu« u pregovorima o novom trgovinskom sporazumu.