Novi potez

Trump donosi mjere za suzbijanje ilegalne imigracije: “Izgradit ću zid i natjerati Meksiko da ga plati”

Hina

Reuters

Reuters

Očekuje se da će Trump idućih dana smanjiti kvotu izbjeglica koje ulaze u SAD sa 100.000 na 50.000 godišnje i uvesti privremenu zabranu za većinu izbjeglica



WASHINGTON Američki predsjednik Donald Trump trebao bi u srijedu početi donositi uredbe za suzbijanje ielgalne imigracije, počevši s onom o gradnji zida na granici SAD-a i Meksika i ekipiranju službi za otkrivanje ilegalnih imigranata, objavili su izvori iz Kongresa.


Očekuje se da će Trump idućih dana smanjiti kvotu izbjeglica koje ulaze u SAD sa 100.000 na 50.000 godišnje i uvesti privremenu zabranu za većinu izbjeglica.


Trump, koji je preuzeo dužnost u petak, prve će uredbe potpisati u srijedu u ministarstvu domovinske sigurnosti.




On je u utorak navečer na Twitteru ponovio obećanje da će izgraditi zid, jedno od temeljnih obećanja iz kampanje, kao i to da će natjerati Meksiko da ga plati.


Jačanje granične policije uključuje zapošljavanje dodatnih 5000 agenata na samoj granici i trostruko više agenata koji bi otkrivali i deportirali migrante koji već žive u SAD-u.


Agencija za zaštitu granice i carinu zapošljava 19.000 službenika, a Kongres je odobrio 21.000.


Očekuje se da će novi predsjednik ukinuti tzv. »zaštićene gradove« u kojima lokalne vlasti odbijaju suradnju sa saveznim agencijama zaduženima za migracije.


Osim što će ukinuti tu praksu, Trump bi saveznim agencijama mogao narediti da uskrate stanovita sredstva gradovima koji se ne budu pridržavali pravila.