Theresa May zabrinuta

Trovanje novičokom: Velika Britanija opet uprla prstom u Rusiju

Tihomir Ponoš

Objavljeno je da su dvije osobe iz Amesburyja; 45-godišnji Charlie Rowley i godinu dana mlađa Dawn Sturgess, otrovani novičokom, istim otrovom kojim su otrovani i Skripalovi

Objavljeno je da su dvije osobe iz Amesburyja; 45-godišnji Charlie Rowley i godinu dana mlađa Dawn Sturgess, otrovani novičokom, istim otrovom kojim su otrovani i Skripalovi

Charlie Rowley (45) i Dawn Sturgess (44) slučajno su došli u dodir sa smrtonosnim nervnim otrovom, tvrde britanske vlasti ne dajući ni dokaze ni pojašnjenja za ovu neobičnu tezu



Dva dana nakon što je javnost obaviještena o novom slučaju trovanja u Velikoj Britaniji, nadomak mjesta na kojem su prije četiri mjeseca otrovani Sergej i Julija Skripal, u priču o novom trovanju uključena je i Rusija za koju Britanija izrijekom tvrdi (iako nema potpuno čvrste dokaze) da stoji iza pokušaja ubojstva oca i kćeri Skripal.


Objavljeno je da su dvije osobe iz Amesburyja; 45-godišnji Charlie Rowley i godinu dana mlađa Dawn Sturgess, otrovani novičokom, istim otrovom kojim su otrovani i Skripalovi. Riječ je o veoma snažnom nervnom otrovu kojega je proizvodio Sovjetski Savez.


Slučajni kontakt


Ministar unutarnjih poslova Sajid Javid izjavio je da Rusija mora točno objasniti što se dogodilo. Ustvrdio je da je par iz Amesburyja, oboje su u bolnici u Salisburyju u kritičnom stanju, žrtva istog otrova kao i Skripalovi, a kazao je i da postoji »snažna radna hipoteza« o tome da je par došao u kontakt s novičokom na mjestu koje nije bilo dio operacije čišćenja od novičoka nakon što su u ožujku otrovani Skripalovi.




Mnogo toga je nepoznato. Čini se da su Rowley i Sturgess slučajno došli u kontakt s otrovom, a moguće je da se radi o istoj proizvodnoj seriji iz koje je i otrov koji je korišten protiv Skripalovih.


Pretpostavlja se da riječ o otrovu koji je bio odbačen (vjerojatno u nekoj vrsti ambalaže) nakon trovanja Skrpalovih, te da su Rowley i Sturgess slučajno došli u kontakt s njime.


Pitanje je kako to da su, četiri mjeseca nakon trovanja bivšeg ruskog vojnog obavještajca koji je radio i za britansku tajnu službu i njegove kćeri, novičokom pogođene samo dvije osobe, a ne više njih.



Rusija je vrlo brzo ispunila želju Bena Wallacea i poručila da se dogodilo to da im je Rusija odavno, odmah nakon slučaja Skripal, ponudila pomoć u istrazi, ali je ta pomoć odbijena. Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov kazao je i da je Kremlj zabrinut zbog vijesti iz Velike Britanije i izrazio nadu da će se dvoje Britanaca oporaviti. Kazao je i da ne zna ni za kakve službene britanske zahtjeve upućene Rusiji u istrazi o novom slučaju trovanja iz Amesburyja, a kazao je i da ga je sram, ali ne zna tko je Ben Wallace.


Oglasila se i glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova i pozvala policiju da se ne da uvući u »prljave političke igre« i izjavila da je uvjerena da će se London ispričati Rusiji.



Uznemirena May


Javid je izjavio i da će se Velika Britanija konzulirati sa svojim saveznicima o mogućem odgovoru Rusiji.


– Da budem jasan: nemamo nikakvih razmirica s ruskim narodom. To su akcije ruske vlade, kazao je Javid i dodao da će se Britanija oduprijeti akcijama koje ugrožavaju njihovu sigurnost. Za sada nema nikakvih naznaka da su Rowley i Sturgess bili ciljevi bilo kakvog napada jer iz njihovih biografija, navode britanski mediji, ne vidi se nikakva povezanost s Rusijom niti neki drugi mogući razlog za napad na njih.


Oglasila se i premijerka Theresa May, obavijestila javnost da je »duboko uznemirena« i poručila da će policija preokrenuti svaki kamen u svojoj istrazi. Aktivan je bio i britanski ministar za sigurnost Ben Wallace.


– Ruska država mogla bi nam reći što se dogodilo, što su učinili te ispuniti dio praznine koji pokušavamo istražiti, kazao je Radio BBC u četvrtak.